čtvrtek 10. března 2016

Kosmetické megalomanství aneb Kde je zdravá hranice sběratelství?

Ahoj kamarádi! 

Na sepis této úvahy mě přivedly komentáře Ireny a Blanky u článku ZDE.

Dnešním článkem si poněkud nastřílím do vlastních řad :). Ačkoli jeho vyznění by mělo mít obecnější závěr. 

Kdo mě sledujete na IG a/nebo tady, víte, že kosmetiky všeho druhu mám nepřeberné množství, v počtu, který  nekoresponduje jednomu člověku, zvlášť člověku, který omítkuje jen sebe a živí se něčím úplně jiným. V nespotřebovatelném objemu, co se dekorativky týká  (péči o obličej a tělo  spotřebuji vždy).

Moje maniakálnost přesahuje hranice hranice IG i blogu, čímžto zdravím svá oblíbená děvčata do Sephory Palladium, které mě čtou a poznaly mě :). Vznesly dotaz, kam to všechno dávám. P. S.: Do koupelny (péči, makeupy,  korektory,  vůně, odličovací přípravky, mycí potřeby) a do pracovny (dekorativku).

Z úvodu je zřejmé, že  jsem si vědoma, že to všechno nepotřebuji.  

Můj kosmetický vývoj byl poměrně cajk, bych řekla.  Jako mlaďoch bez peněz levnou drogerku, posléze příčmuch k HE s preferencí ušetřených peněz do péče, postupně takřka úplný přechod k HE a následně (ve vyšším věku,  s velkým dítětem a bez hypotéky a jakýchkoli dluhů) hodně High Endu, ale i hodně středovek a levňochů ne pro potřebu, ale pro zajímavost srovnání. 

Předesílám, že neuznávám blogerská tvrzení: "My nakupujeme kvůli vám, čtenářkám". A ještě je někdy u toho  snaha vyvolat pocit "oběti". Na to mohu lapidárně reagovat jen jednoslovně: řečičky. 

Tím si dotyčné dle mého názoru samy něco  nalhávají a já tomu nevěřím.


V první řadě si myslím, že kdo chce psát beauty blog, měl by mít už nějaké znalosti a zkušenosti v tomto "oboru" a ne to chytat z luftu cestou. A za druhé si myslím, že prohlášení tohoto typu jsou maskováním výčitek svědomí za nezřízené nakupování, respektive za utrácení peněz nad rámec osobních poměrů. A to není dobré. 

Pro mě je kosmetika obrovským koníčkem, vášní a relaxem,  čímž vyvažuji pracovní stresy, které prostě v mojí práci jsou na denním pořádku.  Nestěžuji si, jen konstatuji. 

Koníčkem, který už si mohu finančně dovolit. 
Koníčkem, který mě těší a svým způsobem i naplňuje - jakkoli není mým smyslem života.
Koníčkem, u kterého mě baví sbírat nové informace a vlastně se "vzdělávat".

I když používám hashtag #topotřebujete, je to samozřejmě určitá nadsázka.  Ne vyvolání zdání, že si to musíte pořídit za cenu překlenovacího úvěru a že bez toho se nedá "začlenit".

Ten hashtag je jen vodítkem, že  podle mého subjektivního názoru ten který produkt zasluhuje Vaši pozornost, že za to stojí a že pokud byste se rozhodli(y) do něj investovat, nepřijdou Vaše prostředky nazmar. Doufám, že si rozumíme :).
Samozřejmě toto cílím primárně o generaci níže,  kde, jak jsem už několikrát napsala, prvotní krásou jest mládí a pokud investovat do dražšího, tak do vhodné péče.  Tam se investice v pozdějším věku vrátí. 
Chápu, že spoustě lidem může přijít nesmyslné, kolik toho mám. 
Rozumím.  Já třeba ale zas nepotřebuji a nechci kupříkladu padesát přívěsků na náramek nebo každý rok nové lyže nebo sedmdesátery džíny či cokoli jiného, co činí radost někomu dalšímu.
Nikdy jsem svým koníčkem neohrozila povinné platby ať už rodinné nebo související s prací. Tohle musí být pravidlo, při nákupu čehokoli, co je zbytné,  nejen kosmetiky. 


Nikdy jsem si nic nekoupila, protože to má moje kamarádka nebo sousedka nebo kýhočertakdo, tak to musím mít taky. Doporučení uvítám, jsem za něj ráda, získám informace, ale poslední krok je z mého rozhodnutí. Nemůžu utrácení na někoho "shodit".

Stručně: vodítko ano, stádnost nebrat. Využít lákadel, jen když sama chci. 
Opravdu velmi ráda zkouším nové produkty - v dekorativce.  V péči se držím osvědčeného a novými produkty jen doplňuji, respektive někdy musím hledat náhradu za zrušeného oblíbence či najít nový produkt, protože ten původní už prostě z hlediska věku nebo aktuálních potřeb pleti přestává stačit. Ale pleť máme jen jednu a experimentovat bez rozmyslu se mnohdy nevyplácí. 
Všechno,  co nakupuji,  nakupuji kvůli soběNe kvůli blogu. Ne kvůli IG.  Ráda Vám předám své zkušenosti, ráda s Vámi diskutuji, ale primárně je  to z mojí vůle a pro mě.  Ať už to zveřejním či ne. A zveřejňuji to, co chci já a co má podle mě nějaký smysl, nějakou vypovídací hodnotu.  Si aspoň myslím. 

Ano, jsem zároveň sběratel, sysel, maniak.  Absolutně nepopírám a vím to. Na druhou stranu si ale nemyslím, že  by to bylo za hranou, neb si na to vydělám a nikomu nezpůsobuji žádnou újmu. A nic mi doma neleží nedotčeno.   Takže - sbírat budu dál :).
Na druhou stranu nikomu neberu názor, že  je to zbytečné hromadění, že stačí zlomek. Ok, ale já to mám jinak.
Řečeno slovy Oldy Kaisera z legendární scénky: "Uďo, tvůj puobuém je napuosto noumální."

Pak je tu ještě jedna stránka, která s obsahem souvisí.
Stručně:  hamty, hamty, je to v akci, je to "výhodné". Tedy nákup jen kvůli slevě. Nákup, který by se bez slevy  (která navíc v reálu může být jen domnělá) nikdy neuskutečnil  - a co víc, dokonce by se o nákupu ani neuvažovalo.


K čemu pět produktů po stovce, když jsou k nepoužití a navždy budou ležet ladem. To radši tu pětistovku využít na jednu pořádnou věc.


Totéž platí u oblečení a doplňků, možná i víc.  Pět triček s gramáží bavlny jak potrhaná pavučina a s křivými švy či šaty z nepříjemné umělotiny, v nichž budete mít pocit, že celý den ležíte v mraveništi anebo něco, u čeho si říkáte například "já do toho zhubnu", nemá smysl. 


Neříkám, že jsem obdobně nesmyslný nákup nikdy neuskutečnila, ale snažím se tomu vyhnout. 

Nejenže peníze netisknu, ale nechci si vyrábět "odpadky na  skladování".

A jak to máte se sysel-systémem Vy? Ráda si počtu. 

Děkuji, že mě čtete.

Konec hlášení.
Pusu teta 

P. S. Z důvodu světelných podmínek a časového nedostatku jsem nezvládla nafotit celou kosmetickou sbírku (nebo alespoň její převážnou část). Takže jen pro ilustraci - znáte už z mého Instagramu IG.  Někdy do dofotím a udělám článek o svém způsobu skladování kosmetiky. 

Troška rtěnek :)
Oblíbené vůně v kanclu (mám je dvojmo, doma i v kanceláři)
Arsenálek rtěnek v kanclu
Část sbírky paletek očních stínů. Zbytek jindy :)

35 komentářů:

  1. Zase jsem si hezky pocetla. Mám stejny názor jako vy, radši jednu pořádnou věc, než 10 suntu. Ačkoliv v mém okolí jsem odjakživa považována za kosmetického maniaka, mám asi setinu toho, co vy :-))) Takže až mi bude někdo říkat, že jsem posedlá sminkama, ukážu mu váš IG účet ;-)
    Pro mě je relax vás sledovat, takže jen tak dál.

    OdpovědětVymazat
  2. Některé pasáže z tvého článku by se měly tesat do kamene! Nebo aspoň vytisknout a hromadně rozeslat především náctiletým blogerkám. I když ty 20+ jsou občas taky pěkný kravky.
    Věta, já to kupuju kvůli blogu/vám je neskutečně debilní a přesně jak říkáš, holky se tím snaží omluvit nakupování bez přemýšlení, nebo to na někoho svést.
    Jinak k tomu hromadění cetek (tvoji ani moji, hahaha, sbírku za cetky nepovažuju) asi k určitému věku patří, stejně jako stádnost. Bohužel, ne všichni z toho vyrostou. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My cetky nemáme, my máme skvostný šperky :))). Děkuji, Evi

      Vymazat
  3. Kdybych na to měla tak jsem na tom asi stejně😊 Vlastníš krásné šminky👌 Já nejvic syslim laky na nehty. Nákupy jen kvůli slevě nedělám.

    OdpovědětVymazat
  4. Kdybych na to měla tak jsem na tom asi stejně😊 Vlastníš krásné šminky👌 Já nejvic syslim laky na nehty. Nákupy jen kvůli slevě nedělám.

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji za zmínku v úvodu článku:-)a děkuji za článek celý. V podstatě tak nějak jsem myslela svůj minulý komentář co se megalomanství týká. Nejvýstižnější poznatek z článku - kosmetika je pro mě koníčkem, který si již mohu finančně dovolit a nikomu tím nepůsobím újmu...to je přesně ono, to oč tu běží. Syslení či sběratelství naprosto chápu, ať už je to kosmetika či něco jiného, za "mlada" (poněkud odrostlejší věková kategorie)jsme také sbírali/y ubrousky a obaly od žvýkaček, pak "céčka" apod, že ano?! A ten pocit uspokojení, když toho bylo čím dál víc nebo nějaké zajímavé kousky. A já vítám, když je nyní na něco "tetaštempl" či doporučení "topotřebujete" a ve svém věku chápu nadsázku, a že ne pro všechno musím běžet, dost dobře odhadnu, co si můžu dovolit a co ne, a pokud už ano, tak se vším všudy a nebudu nakupovat z pochybných zdrojů, protože to stojí výrazně méně a protože to chci hlavně z důvodu, že "teta říkala". Trocha nadhledu a lehkosti bytí je nutná. Mimochodem Tvá sbírka čehokoli se super a mně stačí se kochat a toužit a případně něco málo pořídit a pak s radostí opečovávat. Jinak já syslím hlavně dekorativku oční a tvářenkovou:-)Hezký den přeji. Irena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím na 100% a podepisuji. (P.S. Sbírala jsem obaly od čokoládek :). No a céčka taky. Teď už céčka s velkým C. Clinique a dvojcéčkový Chanel :).

      Vymazat
  6. Pravdu díš. S věkem holt člověk dojde k tomu, že než víc šuntů, radši jeden pořádný kus (platí samo pro oblečení, boty, šminky...). Já jsem maličko sběratel, hlavně tužek na oči, tam mám ráda výběr. Rtěnky jsem si oblíbila asi až v posledních třech letech, tak jsem začala u levných, kde jsem si vůbec vyzkoušela určité barvy, pak přešla k trochu lepším... HE zatím moc prozkoumaný nemám, ale už to přichází :) A laky, těch mám opravdu dost, ale dost je taky střídám, nemám dojem, že by se mi doma válely bez užitku. A pak mám slabost pro náušnice :) Ty se nekazí, takže s nima se moc neomezuju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Užij si náušnicovou sbírku! (Nemám ani jedny). A hezky si vyber nějakou pěknou rtěnku pro radost a dobrý pocit. A dík.

      Vymazat
  7. Ja mám momentálne dané hranice v dekoratívke, zmestiť sa do dvoch zásuviek na komode a vyhadzovať veci, ktoré nepoužívam alebo neplnia už svoj účel, lebo som ich kupovala na začiatku svojho makeupového šialenstva.
    Taktiež kupujem kozmetiku najmä kvôli sebe (z radosti, mám dosť stresov vďaka neorganizovanosti celého štúdia, plus aj doma občas, tak si človek rád spraví radosť aspoň takouto formou). Pokiaľ uznám že daný produkt stojí za zmienku, až vtedy napíšem článok (väčšinou neznášam recenzie na bežne dostupné sprchové gély v hodnote 2 eur). A popravde väčšinou zatváram aj články, kde to začína obkecom v zmysle, že v živote by som si toto nekúpila ale bola mi ponúknutá spolupráca, tak som sa rozhodla to vyskúšať pre vás čitateľov - znova to vyznieva ako kozmetická obeta pre čitateľov. Bohužiaľ a toto sa najmä objavuje u mnohých blogeriek, ktoré patria medzi tie s najväčším počtom čitateľov.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)). Jojo. Naštěstí stojím stranou těchto partiček.

      Vymazat
  8. Já mám opačný problém :) Používám jen šampon, mýdlo a olej, když mám suché ruce... Neumím se líčit a nepoužívám žádnou kosmetiku. Ale ráda bych se při určitých příležitostech (plesy, pohovor,...) nalíčila. Jenže jak do toho, když to neumím? Je mi 32 let a začít teď experimentovat a zkoumat se mi moc nechce a nerada bych ze sebe někde udělala šaška. Nechtělo by se ti, Marti, náhodou poradit i nám přírodním typům bez zkušeností, jak na to? Jak zjistit typ pleti, co určitě pořídit do začátku, jak vybrat správnou řasenku a já nevím, co ještě? Prostě takový návod pro začátečníky, jak se začít líčit a přitom nezkrachovat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, nejsem profík, jen uživatel. Sice poučený uživatel, ale pořád laik. Nicméně základ je péče, v každém věku hydratovaná pleť. Pak bych dala lehké sjednocení, nějaký BB cream třeba. Trochu pudru. Lehce tvářenku v nějakém přirozeném růžovobroskvovém odstínu. Tónovaný balzám na rty či nějakou balzámortěnku. Řasenku. A to na začátek stačí. Jaké máš řasy? Rovné, zahnuté, krátké, dlouhé, husté, řídké ? Řasenka je hodně individuální. Klidně mi napiš na mail, mám ho na IG profilu.

      Vymazat
    2. Já jsem na to podobně :-)
      Ale už si aspoň nekolik let kupuji BB cream od Vichy v lékárně, pruhlednou pecujici řasenku a jenu barevnou, růžový balzám nar ty L'Occitane (to jsem se odměněnila po dvouhodinovem pobíhání s Domišem po Brně v nejpatrnějším létě shanenim hračkářství kde mají jeho oblíbená plastova zvířátka :-). A na noc krém a olejicek od Proměnky z fleru
      A Marti - poprisila bych o radu - lak na nehty - hodně nenápadný,ale abych vypadala upravene i s kratkymi nehty a aby vydržel dva dny v pracovnim kolotoči voda-dezinfekce-krem na ruce.Ve dva dny po sobě co s dětmi rehabilitujeme ve virivce se nesnazim o nic :-) :-) Mam dva osvědčené od Avonu, ale moc rada bych zkusila něco noveho.

      Vymazat
    3. Andi, z dostupných drogerkových mohu doporučit Essence a Gabriella Salvette. Chce to na prodloužení výdrže vrchní lak - top coat. Essence má dobrý a levný s názvem něco jako XXXL. Prodlouží výdrž. Chce to ale natřít i koncové hrany nehtů (ze strany na stranu).

      Vymazat
  9. Ano to co zveřejňuješ smysl má a velkou vypovídací hodnotu ;)! Opět skvěle napsáno!! Já toho mám co se týče dekorativky taky mraky, zejména rtěnek, dělá mi to radost a chci mít z čeho vybírat :)

    OdpovědětVymazat
  10. Marti, napsala jsi to trefně. Já musím říct, že mě v podobné kosmetické megalomanii brzdí jednak finance a také (jako mimopražskou) přístupnost HE kosmetiky, která by mě lákala. Ovšem beru to jako plus, jelikož i to, co doma mám, nemám šanci spotřebovat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U mě je ta "nevýhoda" kanclu pět minut od Palladia. Prostě mě to fakt vždycky vcucne, nekecám :)). A děkuji.

      Vymazat
  11. Ahoj, musim povedat, ze v poslednom obdobi pri surfovani na instagrame a kozmetických blogoch ma okrem neutichajucej vlastnej nenasytnosti po informaciach, recenziach a fotografiach o kozmetike neustale niekde tam vzadu v hlave nepretrzite prenasledovala presne tato tema - mnozstvo kozmetiky. Stale viac a viac som si zo zaciatku najprv len tak opatrne a potichu, neskor ale coraz viac a nastojcivejsie kladla otazky, ktore tu spominas v clanku. Takze ked som si precitala tvoj clanok, nemohla som sa zbavit lahkeho polousmevu, ze YES....presne na toto v ostatnych dnoch myslim. Co je este OK a co je uz mimo hranicu? Ako to mam vlasnte ja sama v sebe? Ako to suvisi napriklad so zivotnym prostredim, s bezbrehym utracanim, s konzumnym sposobom zivota atd. a atd. ?
    Takze za mna alebo k comu som dospela ja: kazdy mame hranice (akekolvek niekde inde) a zrejme nikto nema pravo posudzovat ani tie tvoje ani tie moje. Tie hranice suvisia s viacerymi dalsimi kriteriami - od financných moznosti, cez moznosti uskladnenia az po dovody, pre ktore ta ktora zena kozmetiku nakupuje. Zberatelstvo, konicek, zaujem o nieco, radost z niecoho....to vsetko su pre mna relevantne dovody. Tak ako pochopim, ze niekto utraca peniaze za "nepotrebne" veci, ako su znamky, flase vina, male auticka, porcelanove babiky atd. Konicek je totiz nieco, co logicky nevysvetlis. Zhltne kopu penazi, priestoru i casu za nieco, co by iny clovek oznacil nepotrebnou blbostou....ale na konci je vzdy nieco pozitivne, co citi v sebe a vie ocenit len clovek, ktory sa niecomu venuje, ktoreho nieco bavi. A ja som velmi vdacna za to, ze SU ludia, ktori sa NIECOMU venuju. Mna taki ludia vylozene bavia.
    Chcem povedat, ze je fajn potom sa u nich zastavit a nieco sa naucit, prist si k nim po skusenost a radu. Nieco u nich obdivovat, kochat sa....
    Co sa tyka kozmetiky a jej mnozstva u mna...to je skratka relativny pojem. Ludia v mojom okoli by povedali, ze jej mam nadstandard. Oproti tebe som vsak slaby odvar :)) A preto som rada za tvoje recenzie, za blog i za foto.
    Ale jednym dychom musim tiez podotknut, ze tak nejak mam zo seba lepsi pocit, ked nakupujem tolko, aby som to i pominala. Prave preto si vylozene poctivo studujem a hladam recenzie na jednotlive produkty, aby som takpovediac isla na istotu. Aj ked samozrejme je par vynimiek, kedy to nevyslo - vtedy to zvyknem podarovat. Ja mam skratka rada ten pocit, ked vyhadzujem do smetneho kosa prazdny obal s ruzu alebo neostruhatelny koniec tuzky. Pripadam si tak nejak poctivejsia voci vlastnym vrtochom, voci vlastnej marnivosti aj voci prirode.

    OdpovědětVymazat
  12. Krásná sbírka a evidentně opečováváná, pořízená pro radost. Pohled velké holky, zdravě sebevědomé, která ví, či chce a může. Nevysvětluje, neobhajuje, prostě konstatuje, jak to má. Ber nebo nech být. Tak tomu já říkám ideální životní postoj. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  13. Nohy nahoře, čaj a čtení tvého blogu- ideální relax :)). Super článek a svatá pravda

    OdpovědětVymazat
  14. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  15. ahoj Marti,souhlasím s Blankou Homolkovou,lépe bych svoje myšlenky nenapsala.Blogy čtu jen výjimečně,Tvůj od začátku.Většinou jsem rebel neustále v opozici,ale u Tvých článků jen na souhlas přikyvuji až mě bolí za krkem.Díky za ně!Škoda,že nechceš taky točit videa (ale chápu).Říkáš,že pohroma je mít Palladium skoro v kanclu,mně zas přijde,že kdybych měla Prahu po ruce,tak si na hodně věcí řeknu,že si to můžu koupit i zítra (a možná to pak nekoupit vůbec nebo aspoň v menším množství),takhle když jedu do Phy 10x za rok něco vyřídit,vyřizuju půl hoďky a pak zbytek dne lítám Chodov-Palladium-Zličín apod. a doma nestačím čučet na účtenku :-) Měj se fajn a piš dál!

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj,
    já mám taky plnou poličku, ale tělovou a pleťovou kosmetiku spotřebuji sama. To, co mi nevyhovuje, posílám dál, třeba to někomu udělá radost. Za ta léta se mi doma zkazil jen jeden krém s přírodním složením, kdy jsem si neuvědomila, že ho musím spotřebovat ihned. Mimoto, nekoupila jsem si ho, vyhrála jsem ho.
    Dekorativky mám doma opravdu hodně, oproti tobě levnější, ale takovou, s kterou jsem spokojená. Mám mnohme menší množství rtěnek, protože jsem spíš na lesky, kterých mám zase hodně. Shromažduji především stíny, protože mi opravdu každý den ladí oblečení s líčením, barev se nebojím...Ale třeba mám jednu řasenku, korektor, BB krém nebo pudr, protože používám právě to, co mi vyhovuje. Když mi ten produkt dojde, koupím si novou.
    Také mám svůj blog (ciculka.cz) a rozhodně nic z mých nákupů neslouží pouze pro blog, nekupuji to kvůli čtenářkám...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já k dražšímu došla až časem. Měj se fajn a dík za komentář.

      Vymazat