pátek 17. listopadu 2017

K 17.listopadu aneb Co je to letos za divný rok...?

Ahoj kamarádi! 


Dnešní významné datum v našich dějinách nesmí zůstat opomenuto.

Zvlášť v tomto pro naši republiku složitém období bychom si měli uvědomovat ony prosté - přesto však zásadní, věci.
Respekt k ústavnímu pořádku.  Respekt k základním lidským právům.  Respekt k tomu, kam naše země patří.  

Svoboda a demokracie nejsou prázdné pojmy, není to klišé.
Bez nich se nedá plnohodnotně žít, pracovat,  studovat, bavit se. 


Letošní rok je těžký.
Začal vážnou nemocí v nejbližším okolí,  ke které se přidružily nemoci téhož charakteru v okolí širším. 

Odešla Zuzka. Moc mi ty naše virtuální debaty chybí. 

Opustila nás Magda. Mladá a krásná maminka dvou malých dětí.

No a pak ty volby.
Výsledek je jak rakovina demokratického systému.
Jsem vyděšená, že po skoro třiceti letech od Listopadu 1989 taková masa lidí vyslyšela populismus a strašení tím, s čím se naše země nepotýká.
To,  že se víc než půl milionu voličů nechá strhnout nebezpečnou vějičkou tzv. přímé demokracie, je zarážející.
Referendum má smysl na místní úrovni,  třeba kudy povede kanalizace, jestli postavit školku a podobně. I tak se podívejte, kolik místních referend "propadlo", protože lidi nezvedli zadek od televize a nepřišli.
To, že 1,5 milionu voličů vůbec nevadí lacinost hesel a ani to, s čím vším se lídr potýká a co nelze jen tak zahladit, je smutné.

Upřímně se děsím prezidentské volby.  Já už nemám čas promarnit dalších pět let.
Nechci už prezidenta, který zjevně svou funkci  (po všech stránkách) nezvládá.
Nechci se stydět za svou zemi, když se její nejvyšší představitel při reprezentaci v zahraničí nechová důstojně (velmi mírně řečeno).

Volby a jejich výsledky jsou logicky odrazem nálady ve společnosti a smýšlení lidí (ať už se jedná o myšlenky vlastní či implantované politickým marketingem).

Na školách velmi chybí výuka k občanské společnosti.
Jako kdybychom se té svobody báli a nebyli schopni či ochotni stát na vlastních nohou - jako kdybychom potřebovali nějakého "vůdce", který udá směr a my ho budeme jen následovat.
Fakt jsme tak málo samostatní? Ona totiž svoboda vede i k individuálnímu rozhodnutí.  A každé rozhodnutí jde ruku v ruce se zodpovědností.

To se zdaleka netýká jen voleb.  

Navíc pozoruji jakousi obecnou "krizi rodiny".
I když je okolo někde venku ošklivo, doma by mělo být hezky.  Vlídno. Zázemí.
Rodina je základní jednotkou společnosti a dle mého názoru se nedá nahradit.


Vidím u pokročilejších třicátníků určitou neochotu budovat rodinu, žít s někým ve vztahu, překonávat partnerské překážky, převzít rodičovskou zodpovědnost a mít děti.
Jasně, že partnerský vztah (a manželství zvlášť) je dřina.
Jasně, že děti jsou vlastně úvazkem na celý život.
Ale - nic lepšího v reálu není. A nebude.

 
15.11. jsme oslavili 26.výročí svatby(viz též článek "Jak se ze mě stala Charleyova teta" ).


Letošek mi přinesl i dvě opravdu hezké události.
Syn i při plném pracovním úvazku s výborným výsledkem ukončil na první dobrou magisterské studium žurnalistiky na FSV UK.



 


Narodila se má druhá praneteř. Sice ne úplně vlastní stran krve, ale prostě jsem šťastná prateta. 


A mimochodem - blogu jsou dnes přesně dva roky.
Dovolte, abych Vám poděkovala za Vaše návštěvy a návraty.
Vážím si každé(ho) z Vás, kdo si udělá čas a zajde si sem odpočinout/pobavit se/pro pár informací nebo třeba i pro zamyšlení. 

Publikovala jsem dosud 247 článků, tento je 248. 
I Vaší zásluhou jsem se letos ocitla ve vánočním katalogu Marionnaud (bafnu na Vás ze strany 35 ;)).


Zároveň děkuji všem firmám a zastoupením značek, které mi projevily důvěru ke spolupráci.


Přeji Vám všem krásný sváteční den a těším se "na viděnou" u článku s pořadovým číslem 249.

Děkuji, že mě čtete.
Konec hlášení.
Pusu teta 


P.S.:
S tématem 17.listopadu souvisí například články:
- GENERACE STUDENT ´89
- O SEBEVĚDOMÍ
- O PRŮMĚRNÝCH OVCÍCH
PROČ PŮJDU K VOLBÁM


S blogerským tématem souvisí například články:
- ROK NA BLOGU
BLOGERSKÉ SPOLUPRÁCE
- PONĚKUD NEVYUŽITÉ KOUZLO MIKROINFLUENCERŮ
PRAPODIVNÝ ZPŮSOB PODNIKÁNÍ V KOSMETICE
-  O TEMNÝCH ZÁKOUTÍCH ŽENSKÉ POVAHY

22 komentářů:

  1. tak nevím, opravdu jsi v tom článku napsala, že není pro nikoho nic lepšího v životě než manželství a děti? není to trošku ignorantské a nadřazené?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Může to tak vypadat. Smyslem bylo sdělení, že pokud jsou vnější okolnosti nepříznivé, je fajn mít zázemí u nejbližších. A tím nejbližším může být třeba pes nebo kočka nebo basketbalovej tým. Vždycky musím udělat nějakou zkratku. Ságu napsat dovedu, ale nevím, jestli by měl někdo čas nebo chuť ji číst. Děkuji za názor, nesouhlas, jiný názor nebo i kus kontroverze mi nevadí, naopak rozšiřuje obzory.

      Vymazat
  2. Ahoj teticko, svym zamyslenim jsi sice prispela k moji melancholicky nalade, ale vnimam to stejne. Vcera me dorazila zprava o umrti Wabi Danka, zase dalsi fajn clovek v Pánu a ta ropucha na Hradě, co fakt vypadá jak v posledním tažení, se drží zuby nehty. Jinak jsem velice naivni clovek, protože kanimůru a jeho spd hovadské hnuti jsem brala jako smesny neskodny blbecky, ktery bude volit hrstka mimonu :-(((

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel i každá obskurní srandička může přinést ošklivé následky :(

      Vymazat
  3. Naprosto souhlasím! Jak s tragickou situací ohledně naší politické scény, tak s krizí rodiny. Ač sama patřím mezi třicátníky. Rodina je v životě to nejdůležitější, ačkoliv s tím ne každý může (snad i na základě svých zkušeností) souhlasit. A je pravda, že manželství je dřina. Každodenní. Ale vyplatí se jak žádná jiná :-) Výsledky voleb mě upřímně šokovaly. Ale zjevně máme, co si zasloužíme. Bohužel...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi máme obecně malý respekt a úctu, proto jsou výsledky, jaké jsou.

      Vymazat
  4. Ahoj Marti, gratuluji k výročí založení blogu (k manželskému jsem již psala na IG), ani jsem si neuvědomila, že už je to tak dlouho, nějak nám ty životy letí 😵🤔 já se opakuji u každého tvého postu se svým komentářem, ale opět nemůžu jinak, než že souhlasím do puntíku. Politiku komentovat nehodlám 😶 Letošní rok je celkem zlomový, ne vždy platí "jaký si to uděláš, takový to máš", někdy člověk fakt musí padnout hodně hluboko, aby si spoustu věcí uvědomil a něco přehodnotil... A i když se to samozřejmě nedá zobecnit, my, ve středním věku, co jsme zakládali rodiny poměrně brzy po studiích, a mládí prožili v době "temna", nahlížíme na instituci manželství a rodiny trochu jinak...vim, jak jsi to myslela😍 Měj se hezky a zase ahoooj tady nebo na IG😘

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš naprostou pravdu. Samozřejmě je tento článek "generační výpověď".

      Vymazat
  5. Divná doba to je, stůňou lidi, stůně společnost. Lidé jsou k sobě zlí. Začíná to u dětí - ten je divnej, to je socka, s tou se bavit nebudeme. Asi to bylo vždycky, ale teď je toho nějak víc. A pak se nemůžeme divit volebnímu úspěchu strany, která má netoleranci přímo ve volebním programu. Ale ono je to zase všechno o rodině, o hodnotách. Jsem pyšná na to, že mé dcery jsou takové, jaké jsou. A věřím, že takových mladých lidí je hodně, jen asi nejsou tak slyšet. Jsem moc ráda za svou rodinu a vážím si toho, že ji mám...to je nejvíc 😍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásně a pravdivě napsáno, souhlasím. Děkuji 👏

      Vymazat
  6. Ahoj Marti,

    mně osobně přijde, že celkově byly tento rok nějaké skvrny na slunci nebo co, protože neznám asi nikoho, kdo by měl pohodový rok. Naopak vím o mnoha případech, kdy se dost zhoršil zdravotní stav (v mém okolí to naštěstí nemělo zatím smrtelné následky, což může mít souvislost s tím, že jsem porevoluční dítě, ale i tak nic příjemného), celkově se mnoha lidem otočil svět vzhůru nohama (a jsem mezi nimi).
    A politickou situaci snad raději ani nekomentuji. Zcela nejvíc mě ale na výsledcích parlamentních voleb zaráží volební účast a fakt, že 40 % oprávněných voličů se ani neobtěžovalo zvednout z gauče a k té urně dojít.
    Ale to asi bude také souviset s rodinou a výchovou. U nás bylo zvykem se účastnit všech voleb, z dětství si vzpomínám, jak pokaždé, když přišly volební lístky, tak je děda prošel, následně dal za sklo vitríny a jakmile se otevřeny volební místnosti, vyrazil. Nevzdal se toho ani při zdravotních problémech, když ležel v nemocnici nebo v pečovatelském ústavu. Ač bychom se dnes asi na názorech neshodli, tak minimálně mi předal zájem o dění a respekt k možnosti volit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, snad ten příští rok bude veselejší a příznivější.

      Vymazat
  7. Volby bohužel dopadly tak jak se dalo očekávat, je to sic špatné, ale nedivím se. ČSSD a ostatní strany nemají u lidí prostě důvěru. Já to vidím u nás na radnici v našem městysu. Starosta i většina zastupitelů ČSSD, jsou hajzlové prvotřídní (omlouvám se za ten výraz, ale slušně to bohužel nejde). Milionové veřejné zakázky, kde se obchází zákon a zázrakem to vždy vyhraje jedna a tatéž firma, která má zázrakem vždy jen o chlup nejlepší nabídku. Starosta podporuje ředitelku ZŠ, která šikanuje zaměstnance, rodiče a děti a místo sesazení z funkce, žehlí její prů*ery. Díky starostovi a zastupitelům máma přišla o práci, po 27 letech a 5 let před důchodem. Přes rok si zažívala šikanu ze strany ředitelky ZŠ, hrabání se v počítači, zavirování počítače a následné posílání kontrol v době, kdy všechna data ze zavirovaného pc dávala znovu ručně do systému. Nebo kontroly z hygieny 2 dny po tom, co jí po 5 týdnech skončila nemocenská. Řvaní a urážení, a když si postěžovala starostovi, tak jí řekl, ať ho s tím neotravuje, že to není jeho starost. Pak se není čemu divit, že i u nás většina lidí volila ANO a můru.

    OdpovědětVymazat
  8. Nuž, smutno je mi, veľmi smutno. Z kopy vecí, a netýka sa to len politiky. Politickú situáciu u Vás vnímam a sledujem z obdiale, i keď Vášmu zemetraseniu po posledných voľbách a to čo sa na Vás chystá ešte aj v ďalších voľbách som sa prizerala zbližša kvôli sledovaniu médií cez net.
    Tie naše vyššie komunálne dopadli tak ako dopadli, zväčša pozitívne vo vzťahu ku zmene, až na ten náš Nitriansky kraj, ale aj tu sa to blýska k lepším časom :). Uvidíme či sa tieto pretavia vo výsledky na budúci rok keď budú klasické komunálne voľby.
    Čo sa týka účasti, som presvedčená, že to je všetko v rodine. Tým chcem povedať, že moje dcéry (13 a 9) budú voliť určite zakaždým, pretože od malinkatého mala s nami absolvovali všetky voľby, škrtali, krúžkovali, vhadzovali do urny, doma im je všetko vysvetľované, predebatované. Možno to je tým, že sme obaja právnici, neviem, ale považujeme to obaja za veľmi dôležité.
    Čo sa týka výchovy k občianskej spoločnosti, mi ani nehovor ! Aby som ja alebo muž museli dcére v 3.ročníku prestížneho a kvalitatívne veľmi náročného 8-ročného matematického gymnázia vysvetľovať občiansku náuku, lebo NEMAJÚ UČEBNICE na tento predmet, je smutné a divné súčasne.
    Neviem či som mainstream alebo nie, ale verím, že základ je v rodine, či ju už tvoria matka a otec alebo osoby rovnakého pohlavia. Máme obaja s manželom to šťastie a naše dcéry s nami, že majú všetkých starých rodičov žijúcich spolu v tom istom meste. A majú naše deti šťastie, že majú dvoch vzájomne sa milujúcich a šťastných rodičov. Nie vždy a všetko bolo ok, prešli sme si všeličím, ale skonštatovali sme, že tak dobrý a kvalitný a fungujúci vzťah sme nikdy nemali.
    Tak dúfam, že sa aspoň trochu na nich niečo z toho z domu nalepí a že im dáme ten potrebný základ do života, v ktorom je stále právo a slušnosť zaznávané, dohody neplatia, kradne sa vo veľkom beztresne a premiér stále hovorí spôsobom "zlodej kričí chyťte zlodeja".
    P.S. Všimla si si na tej Vašej spoločnej fotke, ako ty stojíš pevne a vzpriamene a obaja Tvoji muži sa nahýnajú k Tebe ? Aká to symbolika !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím slovenské kolegy; ). (Nevím, jestli to naklánění nebylo spíš z důvodu, aby se vešli na fotku:)).

      Vymazat
  9. Amen!
    Jsem studentkou pedagogické fakulty oboru ČJ a speciální pedagogiky a musím konstatovat, že když se podívám na pedagogy a spolužáky vůbec se nedivím, že naše společnost je tam, kde je.:)
    Škoda, že je u nás zakořeněný stereotypní pohled na učitele (ikdyz vlastně se tomu ani nedivím..), přitom ve škole, to všechno začíná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Držím palce. Jak stran studia, tak hlavně následně do praxe.

      Vymazat
  10. a můžu jeden povrchní a politicky ignorantský komentář? jak jste velmi šik a krásná teď, tak na té svatební fotce jste byla ale krasava! co princezna - CAREVNA! :)) zdraví Eva

    OdpovědětVymazat
  11. Na vaše stránky jsem zabloudila čirou náhodou a velmi mile mě překvapil celospolečenský přesah vašich úvah.Přistihla jsem se, že jsem užasla nad vaší odvahou zveřejnit své názory a současně jsem se zhrozila, že i dnes - 28 let poté - mám z toho obavy. Něco je špatně ( asi nejen se mnou ).Přeji nám všem šťastnou ruku alespoň v lednu 2018, když už se nám ten podzim příliš nevydařil. Zdraví Petra



    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za návštěvu, Petro. Já s prezentací svých názorů problém nemám, asi i proto, že mi nevadí kontroverze. Budeme si držet palce na lepší leden. Přeji krásné dny.

      Vymazat