sobota 17. listopadu 2018

K 17. listopadu 2018 aneb Quo vadis republiko

Ahoj kamarádi!


Původně jsem ani neměla v plánu letos k 17. listopadu nic psát, protože jsem politických témat dotkla například už v těchto článcích:

K 17. listopadu (2017) aneb co je to letos za divný rok
GENERACE STUDENT ´89

O SEBEVĚDOMÍ

O PRŮMĚRNÝCH OVCÍCH

PROČ PŮJDU K VOLBÁM



Chtěla jsem se teď zde na blogu rochňat v Ročence, nicméně události posledních dnů jsou tak turbulentní a v mnoha případech neuvěřitelné jak z céčkového thrilleru, že prostě mlčet nedokážu.

Na rovinu předesílám, že  ve chvíli, kdy tento článek začínám psát (v pátek 16.11.odpoledne), nemám v hlavě stručnou jednotící linku a upřímně si nejsem jistá, zda jsem schopna ji najít.

Nebudu tady rekapitulovat, co vše se stalo od reportáže Seznam zpráv a rozhovoru s Andrejem Babišem mladším, koneckonců jsem průběžně přispívala na Instagramu ve Stories, spíš se pokusím o shrnutí společenské situace, která mě tíží a trápí. 
(Stejně se situace neustále vyvíjí).


Andrejko se nám tu nevyjevil samovolně
Příčiny je nutno hledat už skoro tři desítky let zpět: 
Havel (nevypořádání se s komunisty v rámci hesla "nejsme jako oni), opoziční smlouva Zeman - Klaus, Zemanova zapšklost a pomstychtivost, že se i z důvodu poslanců ČSSD nestal prezidentem v roce 2003, skandály, Nečas pod vlivem milenky. Atd.atp.

Podhoubí nazrávalo, až nám ta muchomůrka zelená narostla do gigantických rozměrů.

Navíc je muchomůrka demokraticky zvolená třetinou lidí. 
To musím respektovat. 
Ale neznamená to, že  se s tím musím smířit ani že mám rezignovat na změnu.


Bohužel šanci na brzkou změnu nevidím
Je to ubíjející.

Babiš má stále nejlepší politický marketing i marketing krizový
Vypadá to, že mu jeho příznivci tolerují naprosto vše.
Člověk by zprvu očekával, že se jeho základna odvrátí vzhledem k (mírně řečeno) nejasnostem kolem jeho syna. Což se nestalo. 

Někde na Facebooku jsem četla nadsázku, že by mu jeho ovečky odpustily i znásilnění dítěte, protože by se to vykomunikovalo tak, že  zakopl o nastraženou Kalouskovu nohu a na to dítě upadl. Je to samozřejmě satira (v tom je náš národ mistr), nicméně Babiš a kolektiv nějakým mně nepochopitelným způsobem zvládá zvrátit všechny průšvihy (a že jich je) do kategorie kampaň a účelovka. A vychází jim to pořád.
Teď obohatili slovní zásobu  svých  věrných  nad rámec dvou slov kampaň a účelovka o třetí slovo: hyeny.


Jak malicherné se nyní zdají ty Grossovy tisícovky v igelitce od strýčka Vika či kabelka paní Nagyové, posléze Nečasové. 
Až tam jsme se dostali.


Nechme teď stranou celý ten bizár kolem Babiše juniora, protože - jakkoli je to masakr, ten základní problém je jinde a je stále stejný. 
Trestní stíhání. 

Tento holý fakt bez ohledu na to, jakou z afér je podpořen, je způsobilý vyvolat pochybnosti o "čistotě výkonu funkce".

Ano, respektuji presumpci neviny a trestní spis jsem logicky nečetla, jenže v případě funkce předsedy vlády je tu velké riziko anebo minimálně velká obava ze střetu zájmů.  Premiér má pod sebou ministry jednotlivých ministerstev a ti zas ty, kdo se v kauze angažují ve vyšetřovatelské pozici. A to je problém.


Fakt trestního stíhání je prostě škraloupem sám o sobě, a to bez ohledu na to, jak a kdy se věc konečným způsobem uzavře.

Pojďme se podívat, co o škraloupu tohoto druhu říkalo v průběhu let samotné hnutí ANO a jak se vyvinul názor...

(Zdroj: sdílením na FB, nevím, kdo je původním autorem shrnutí)

Babišovo prohlášení, že  neodstoupí nikdy je skandální a na úrovni hodně zaostalého státu. 
Odstoupit by v každém případě měl. Protože to nejspíš neudělá, bohužel nezbývá moc možností, jak celou situaci narovnat. 

I kdyby nakrásně vyšlo hlasování o nedůvěře vládě (bude hodně záležet na postojích poslanců za ČSSD), hradní pán už se vyjádřil:

(Zdroj: Seznam zprávy)


Ústava tento postup nezakazuje.
To znamená, že  prezident může znovu instalovat premiéra, kterému byla  spolu s celou vládou vyslovena nedůvěra (hlasovat jen o nedůvěře premiérovi nelze, vždy se to týká vlády jako celku).
Že je takový postup řekněme přes morální ucho, je nasnadě. 

Zvlášť, když u nás máme parlamentní systém a nikoli prezidentský.  Ale to je Zemanovi srdečně jedno.
On se výkonem své funkce nyní již jen zvráceným způsobem baví.


Opozice si je vědoma, že  ani předčasné volby nic moc neřeší.  Je totiž velká pravděpodobnost, že ANO nic neztratí, možná i něco přidá.  A to je průšvih. 

Je tomu tak i proto, jaká je personální situace v ostatních politických subjektech. 
Chybějí lídři, chybějí ti, kdo umí zaujmout a strhnout.
Jakkoli je mi Babiš bytostně proti srsti, z tohoto úhlu momentálně konkureci nemá.


Nacházíme se bohužel ve společenském rozpoložení, kdy se spousta lidí spokojí s populistickými sliby a ve finále je jim jedno, že se  nesplní.  Ve chvíli, kdy teče do bot, tu přidáme pár šušňů důchodcům či zvýšíme minimální mzdu či zlevníme jízdné, co na tom, že ty ústa zacpávající koblížky platíme ze státního rozpočtu.

Abych nekončila úplně negativně, jedno kolečko soukolí je relativně v pořádku, a to je Senát. 
Jeho důležitost v poslední době ještě vzrostla, minimálně v tom, že  by dokázal zkorigovat úchylnosti při eventuálních pokusech o změnu ústavních zákonů.  Protože vyloučit takové pokusy nelze. Zvlášť když si Okamura brousí zuby na posílení pozic toho jeho spolku. 
Svobodu lze ztratit v pár okamžicích, zatímco její znovunabytí je bolestný a dlouhý proces. 
Takže aspoň něco.



Ráda si počtu Vaše reakce, názory, stanoviska.


Děkuji, že  mě čtete.

Konec hlášení. 
Pusu teta



P. S.: Blogu jsou dnes přesně tři roky. 
Moc Vám děkuji za Vaše návštěvy i za vzájemnou komunikaci.

7 komentářů:

  1. Marti, gratuluju k výročí blogu. Tvůj článek je velmi krutě realistický a bohužel to vidím podobně a ačkoliv dnešní energie na Staromáku byla úžasná, je mi do bréče bezmocností, která pomalu přebíjí na*ranost.

    OdpovědětVymazat
  2. Naprosto upřímně - jsem tak zmatená, že nevím....chápu, že Babiš je velmi schopný....čehokoliv. Nechápu jak mu může procházet naprosto všechno. Nechápu jako že to tolik lidi toleruje. Jak to, že si Zemam mysli, že je car nebo co.
    Naprosto souhlasím s tím, že ostatní strany nemají pořádné lídry, takže je my, lidi, snad přehlížíte, zapomínáte, že jsou.

    OdpovědětVymazat
  3. Gratuluji Marti k výročí, ten čas teda letí😉 a co se týká tvého zamyšlení, podepisuji, mám stejný názor. Jsem z toho všeho, co se děje ale tak znechucená, že se mi k tomu ani nechce dál vyjadřovat. Tobě i nám přeji úspěšné pokračování blogu😘

    OdpovědětVymazat
  4. No myslím, že to, že se Babišovi daří "nějakým nepochopitelným způsobem zvládat zvrátit všechny průšvihy" . Bude tím, že má peníze, hodně peněz. Peníze na které si nikdo z našich politiků ještě nesáhl. Takový člověk na postu premiéra je nebezpečný, už se tisíckrát potvrdilo, že spousta lidí je schopna pro peníze "cokoli".

    Co se týče Zemana, bohužel i v mojí rodině ho volili, já to sice nedokážu pochopit, ale oni (značně zpracovaní médii) nevěřili žádným mým argumentům, proč ne. Bohužel jsou to lidi, kteří se o politiku nezajímají ani okrajově a přesně taková je podle mého většina voličů Babiše i Zemana. Jsou to lidi, kteří se o politiku zajímají pouze v době voleb, ale ty p*sery za celý volební období, už nevidí.

    OdpovědětVymazat
  5. Neodstoupení Babiše, který by položil za své děti život je ubíjející. Když vidím, jak se zuby nehty drží svého postu a s lidmi si hraje jako s figurkami, je mi zle. Zeman tomu dodal korunku, ale vlastně bych od něj nic jiného nečekala, vzhledem k tomu, jaký má vztah k novinářům a jak se snaží prosadit si babišku za každou cenu.

    Jediné, z čeho se mi na této situaci nechce brečet, je to, že nám pořád nechybí smysl pro humor.

    OdpovědětVymazat
  6. Gratuluji k výročí blogu,moc ráda ho čtu. Jinak s tvým hodnocením situace nemůžu než souhlasit, je to hrůza... Snad bude líp!

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, gratulujem !
    A čo sa týkapolitiky, u nás je to rovnako zlé.

    OdpovědětVymazat