čtvrtek 12. května 2016

Tetčin čtenářský deník aneb Moji tři nejoblíbenější thrilleristé

Ahoj kamarádi! 

Dnes bych ráda na chvíli opustila šminkosféru a zabrousila do další mojí oblíbené oblasti, a to do světa knížek

Čtu od dob útlého dětství a knihy naprosto miluji. 

Vůně čerstvého vydání knihy je jednou z mých nejmilejších vůní.
Ačkoli mám poměrně dost knížek i jako e-book, nadále preferuji tištěné vydání. Potřebovala bych ovšem tak dvojnásobek knihovního prostoru. 

Vzhledem k tomu, co čtu za "literární díla" po celé dny v práci, očekávám od knížky především relax, nicméně relax "mozkově aktivní".

Tím mám na mysli jednak potrápení závitů ve smyslu přemýšlení, co kdo kde proč a za jakých okolností, a jednak rozšíření obzorů v jiných oborech  (medicína, vyšetřovací metody kriminalistů, profilování pachatelů,  IT záležitosti), případně náhled do oboru mého,  ale v jiném právním systému.  

Proto je mým nejpreferovanějším žánrem thriller

Čas od času si ráda přečtu i "náročnější" literaturu. Nebo třeba historii.

Ženské romány typu červená knihovna u mě nenajdete, přijdou mi směšné. A ukrutně nudné. Například u Padesáti odstínů šedi se mi samovolně kroutily i palce u nohou a vlasy mi vstávaly do tvaru svatozáře. Pokračování bych snad nečetla ani za prachy. Nikomu neberu, ale já to prostě nedávám. 

1) Jeffrey Deaver

Nejraději mám knihy ze série s Lincolnem Rhymem a Amélií Sachsovou a dále pak sérii s Kathryn Danceovou. 
Naopak mě extra nebere série s Johnem Pellamem a nebavila mě kvazibondovka.
Mám ráda i jeho povídky. 

Pokud bych si měla vybrat nejoblíbenější "rhymovku", je to těžké.  Volím Hořící drát a Modrou sféru

Možná znáte Sběratele kostí z filmu. Filmová podoba mě absolutně neuchvátila. 

Rhymovky mají postupně číslované příběhy, ale nikterak nepřekáží, budete-li je číst na přeskáčku.
Pro pochopení osobní situace hlavních protagonistů bych však doporučila začít zmíněným Sběratelem kostí.

Dávám Deaverovi zlatou medaili, a to pro jeho schopnost zvratů, tahání čtenáře za nos a obratnost při finálním rozuzlení příběhu, kdy do sebe vše úderně zapadne.

Samozřejmě po těch x knihách už ho mám dost "přečteného", znám jeho styl a už mě na vařené nudli neutáhne. Dodávám - škoda, to původní tahání na tepelně zpracované těstovině mě pekelně bavilo. 

Nicméně - je to mistr žánru. 


2) Patricia Cornwell

Příběhy vyprávěné z pohledu soudní patoložky Kay Scarpettové Vás nenechají v klidu. 

U série s Kay bych doporučila postupovat v knihách alespoň částečně chronologicky tak, jak byly postupně napsány.  Některé příběhy na sebe určitým způsobem navazují, respektive "pomůže", pokud znáte předešlé situace.  I přesto lze číst i na přeskáčku.

Po přečtení x knih s Kay a jejím partnerem Benem Weasleym mám poměrně slušné znalosti v anatomii a forenzní psychologii :). Možná bych si v prváku na medicíně neuřízla ostudu.

U Patricie právě nacházím onen "mozkově aktivní relax".

Patriciiny knihy Vás okamžitě vtáhnou do děje. Její způsob psaní a logický a dobře podložený vývoj příběhů miluju.


3) Karin Slaughter 

Karin píše knihy ve dvou sériích (krom samostatných románů), a to sérii Grant County z amerického maloměsta na Jihu z pohledu místní soudní patoložky a zároveň pediatričky Sáry Lintonové a jejího  (ex)manžela - policejního vyšetřovatele Jeffreyho Tollivera a jeho podřízené a pracovní parťačky Leny Adamsové.
Druhou sérií je Will Trent vyprávějící příběhy speciálního agenta Willa Trenta. 

Následně se obě série propojily v knize Genesis prostřednictvím hlavních postav.  Proč a jak se tak stalo, prozrazovat nebudu:).

Rozdíl mezi Sárou od Karin a Kay od Patricie Cornwell je v charakteru obou soudních patoložek a prostředí, v němž žijí.
Sára je o něco mladší.  Obyčejné děvče z Jihu. Kay je sofistikovaná dáma libující si v luxusu, ať už se týká oblečení či jídla. Mně jsou milé obě. 


Od zmíněných tří autorů mám v knihovně nejspíš vše, co tu vyšlo.

Jako bonus nad rámec mých TOP 3 bych ještě uvedla Johna Katzenbacha.
Nezařadila jsem ho kvůli určitým výkyvům v čtivosti a stavbě příběhu (subjektivně hodnoceno) mezi jednotlivými knihami.
Co však od rozhodně stojí za přečtení a příznivcům tohoto žánru by nemělo ujít, je kniha Analytik a také Co bude dál. To Vás nezklame.  Zvlášť u Co bude dál jsem měla husinu velikosti angreštu.

Čtete thrillery? Kdo jsou Vaši oblíbení autoři? Nebo tento žánr není Vaše doména a máte rádi jiný typ čtiva? Ráda si počtu v komentářích, jako vždy. 

Děkuji, že mě čtete.

Konec hlášení.
Pusu teta 

P. S. Budu ráda, když mi dáte vědět, zda byste v budoucnu chtěli i další Knihopost. 

....kousek mého thrillerového zátiší :)

28 komentářů:

  1. Jéé, a zrovna je Svět knihy :) Další knihoposty ANO :) Já čtu kromě jiného ráda Lee Childa, thrillery s kriminální zápletkou, hlavní postavou je Jack Reacher, doporučuju.
    Jinak čtu i jiné žánry, ale tohle je oddechovka napínavá, do metra a před spaním.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lee Childa mám taky :). Ale určitě ne vše. Tak pět šest kousků.

      Vymazat
    2. A ještě jsem si vzpomněla - moc doporučuju Jeffa Lindsaye, knižní série s Dexterem Morganem. Seriál stojí za houby, ale knížky jsou dokonalý!

      Vymazat
  2. Knihoposty určitě, Karin Slaugter treba vubec neznám!! Deaver a Cornwellová jsou též mými oblíbenci a thriller můj šálek kávy!! Líbí se mi i severská krimi, ale jak který autor. Kepler, Jussi-Adler to jsou taky mí favorité. Občas se vrhnu i na nějakou tu klasiku. Čtu hlavně doma, neb v autě či MHD bych se s prominutím poblila...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obecně nejsem úplný fanatik do severských krimi. Ale Keplera můžu :)

      Vymazat
  3. Sběratel kostí jako film je bída, ale zkus audioknihu - Jan Vondráček to zvedl opravdu ještě o level výš. Jinak z tohoto žánru miluju trilogii od Petera Maye a pak Jussi Adler Olsena.

    OdpovědětVymazat
  4. Paráda, Marti, knihopost je pro mě taky zajimavej. Thrillery spíš nečtu, louskam hlavně divnoknihy, klasiku a dokola sjizdim Bukowskiho knížky. Z českých spisovatelů obdivuju Karla Polacka a jeho čarování s naším jazykem. Teď se chystám na dalšího Pamuka. Jinak teda když mě čeká cesta metrem, vždy musím mít knihu, nesnáším takový to okouneni okolo :-))) Ha! Ke čtení Padesáti odstínu blitek mě nikdo nedonuti, fantazie nějaký tlustý krávy, co to napsala, mě nezajimaj ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ako som už písala niekde pri GA, som Tvojim začiatočníckym sledovateľom, ale už som stihla prečítať celý minulý rok a január - zostávajú už len 3 mesiace dočítať a tento máj :)).
    Som tiež zanieteným čitateľom, je to moja formy psychogieny. Čítam všade, najmä v čakárni lekára, keď idem raz za rok mestskou hromadnou dopravou, večer pred zaspávaním alebo len tak. Najviac kníh som prečítala na materskej, obe deti boli prvé 3-4 mesiace totál spavé, len jedli a spali :))).
    Čítačku nemám, zato obe moje dcéry áno, u nich je to tak pol na pol, doma papierové, vonku a na dovolenke čítačka.
    Vyššie uvedených autorov poznám, ale že by som ich nejako preferovala pred ostatnými, asi nie.
    Thrillery zbožňujem, popozerám názvy, ktoré si napísala.
    V poslednom čase ma z tohto žánru zaujala kniha Stehlík (ak sa dá zaradiť do tohto žánru) a samozrejme toľko omieľaná Ja, pútnik. To bola vážne skvelá kniha čo sa týka čítania.
    rada si prečítam aj iné odporučenia :)).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za přečtení (a závidím děti, které spaly :))

      Vymazat
  6. Thrillery miluji a Jeffery je i můj nej autor. V poslední době jsem si oblíbila Gillian Flynnovou, její Zmizelá, Temné kouty a Ostré předměty jsou výborné. Dále miluji psychologické knihy, tady doporučuji Moriarty. Když zavítáš na můj blog, můžeš se inspirovat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Psychologický žánr plánuji sepsat taky. A určitě k tobě přijdou na čtecí návštěvu.

      Vymazat
  7. Děkuju za tipy, sama mám rády knihy u kterých musím přemýšlet a které mě zasáhnou hluboko,jako bylo u knih od Khaleda Hosseini jestli si nečetla,tak doporučuju Tisíce planoucích sluncí a A hory odpověděly. teď mám teď čtenářskou krizi,ale věřím,že se určitě ke knihám zase vrátím, je to skvělý způsob,jak vypnout a prožít si jiný příběh.

    OdpovědětVymazat
  8. Milá Teto! 1 a 2 jsou u me úplně stejne! Na 3 mam Michaela Conellyho, miluji Harryho Bosche!😊 a 3 si píšu do zapisnicku, a mrknu na to. Kromě thrilleru miluji i klasiku jako je Poe, Balzac, Eco. Ale na ty musím mit klid, náladu a konec čaje k tomu😊 díky za super článek, doufam, ze ne posledni😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Conelly se tu ještě objeví:). A Eco - to je klasika, co neomrzí.

      Vymazat
  9. Další knihpost ano :) Thrillery čtu občas také, ale ať je mi kolik chce, vždycky u mě vítězí fantasy :) Někdy zabrousím i do mé oblíbené historie, paleontologie nebo psychologie. Ale taťka je thrillerovský hodně, tak aspoň můžu od tebe načerpat inspiraci na dárky. Knížek není nikdy dost :)

    OdpovědětVymazat
  10. Díky za knižní tipy :) Žádného z tvých oblíbenců neznám. Čtu hodně, ale spíš detektivky než thrilery. Maye, Adler-Olsena, Nesboeho, Ohlssonovou,..a občas něco historického od Vondrušky nebo Červenáka.

    OdpovědětVymazat
  11. Na ty dvě dámy mrknu. Moje mozková kapacita je díky neustálému "psychologickému boji" s dětmi (aneb jak při pátém vysvětlování, proč je nutné večer čistit zuby, neuškrtit dítě), zcela vyčerpaná, proto je pro mne tento žánr ideální. Ale musí to spisovatel umět. Doporučuji kouknout na Tanu French - zatím napsala jen cca 7 knih, ale pecka!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neznám! !!! Moc dík za tip. A přeji pevné nervy. Mateřství je dřina.

      Vymazat
  12. Ja nejsem zrovna čtecí typ, nicméně když už se do nějaké knihy pustím, z největší pravděpodobností to bude thriller, popřípadě horor :). Vyše zminene spisovatele neznam, ale třeba si od nich něco v budoucnu přečtu :). Momentalne jsem spokojena s knihami od Jo Nesba. Ten se velmi dobře čte a podle mě dokáže čtenáře velmi rychle vtáhnout do děje, za což mu davam palec nahoru :).

    OdpovědětVymazat
  13. Další knihopost určitě ANO. Preferuju jiné žánry,třeba psychologický, ale zkusím určitě i něco z Tvých tipů. Dřív jsem četla hodně, teď to flákám a chybí mi to. Hezký den ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Znáš Jonathana Kellermanna? Jsou to sice knížky v podstatě detektivní, ale z pohledu psychologa Alexe Delawareho. A u výše zmíněného Deavera by tě mohla bavit řada s Kathryn Danceovou - je to psycholožka v zajímavém podoboru kineziologie.

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat