úterý 22. srpna 2017

Mýty o silikonech ve vlasové kosmetice aneb Co ano, co ne a pro koho

Ahoj kamarádi! 

V dnešním článku popíšu svůj pohled na obsah silikonů ve vlasové péči  (a uvedu, v čem jsou pro mě přínosem a jaké jsou ty "zdravější").

Tento článek navazuje na článek předchozí KLIK,  v němž jsem zrecenzovala produkty vlasové péče human + kind, které jsou takřka ze 100% přírodní a bez silikonů (a v němž jsem přiznala nevěru mé milované Alterně). 

Základem péče o vlasy je dobrý kadeřník.
Zejména proto, že odborně určí typ vlasů (a pokožky hlavy), přednosti a nedostatky a doporučí vhodné přípravky.
Stejně jako mnoho žen nezná svůj typ pleti, nezná ani typ vlasů.  I sebelepší přípravek použitý na jiný typ vlasů nebude fungovat a jen se vyhodí peníze z okna. 

Vzhledem k typu mých vlasů (nepoddajné, těžké, elektrizující, zkrátka žíně) do jisté míry silikony potřebuji a jsou pro mě prospěšné.
Jako u všeho platí "všeho s mírou", správně aplikovat a neplácat jeden přípravek na druhý (méně je více).




Základem by měl být vhodný šampon a kondicionér doplněný občasnou maskou a na doplňkovou péči zvolit dle typu vlasů kvalitu a zachovat střídmost (oleje, hydratační spreje, uhlazovací mléka a podobně).


EXKURS O SILIKONECH, DRUHY, ANO/NE, MÝTY

Trocha teorie:
Silikony jsou polymery, které si našly cestu do mnoha sfér.
V kosmetice se silikony začaly prosazovat zhruba v půli 20. století, k rozmachu došlo s příchodem 90. let.
V tomto článku se budu věnovat silikonům ve vlasové kosmetice (umělá ňadra, formy na pečení a podobně ponechám stranou :)).

Funkcí silikonů  v šamponech a kondicionérech je zajištění lesku a snadné rozčesatelnosti, zároveň poskytnutí ochrany vůči vysokým teplotám a zabránění zacuchávání vlasů či roztřepení konečků (ty dočasně zacelují).

Neboť nic není černobílé,  uhlazující vlastnosti silikonu a neproniknutelný film, který vytváří, mohou stav vlasů a pokožky po určité době zhoršit.

Případné plusy či minusy silikonu  záleží na tom, jaký konkrétní typ silikonu je v produktu obsažen, a dále pak na typu vlasů.

Druhy silikonů:

Stěžejní vlastností, kterou se jednotlivé silikony odlišují, je rozpustnost ve vodě.
Rozpustné ve vodě: 
Například Dimethicone copolyol, Amodimethicone (a) Trideceth-12 (a) Chlorid Cetrimonium, Lauryl Methicone Copolyol
Částečně rozpustné ve vodě:
Například Disiloxane, Trisiloxane, PCA Dimethicone
Nerozpustné ve vodě: 
Například Cetearyl Methicone, Dimethicone, Simethicone.

V mezinárodním názvosloví kosmetických ingrediencí (INCI) jsou názvy silikonů obvykle zakončeny koncovkou -cone, -thicone, -thiconol, -siloxane či -silane. Tak snadno poznáte, zda se ve výrobku silikon objevuje. 

Jako vodítko pro zjištění, zda se silikon rozpustí či ne, poslouží jednoduchý test:
Vemte sklenici s vodou a vlijte do ní kondicionér.  Dobře promíchejte a nechte ustát.
Pokud se voda s kondicionérem spojí a vytvoří jednolitou tekutinu  (jakoby mléčně zbarvenou), silikony se rozpustily (respektive smísily) a je to ok.
Pokud ale po promíchání a ustátí zůstanou ve vodě cucky či chuchvalce kondicionéru, zbystřete a rozhodněte se, zda si to do vlasů chcete aplikovat či ne.

Často se říká, že se nerozpustných silikonů z vlasů nelze vůbec l zbavit, což je zavádějící informace.
Zbavit se i nerozpustných silikonů lze.
S určitým úsilím a kroky navíc, ale jde to.
Buď použijete silně a hloubkově čistící šampon  nebo si necháte udělat čistící proceduru u kadeřníka. 
Počítejte však s tím, že tento způsob vlasy poměrně dost vysušuje.
Prý funguje i jedlá soda.  Nezkoušela jsem a nebudu.

Pro koho silikony ano, pro koho ne:

Předně je třeba říct, že neexisuje žádná studie, která by jednoznačně odsoudila silikony ve vlasové kosmetice jako škodící, tím méně pak jako zdraví ohrožující.
Silikony budou nevhodné pro vlasy jemné, zplihlé, řídké či mastné zatímco plusem mohou být pro vlasy  suché, kudrnaté či nepoddajné.

Mýty (a zdravý rozum) závěrem:

Pokud máte některý z typů vlasů viz výše a obsah silikonů v péči Vám, respektive Vašim vlasům, dělá dobře, není důvod podlehnout výkřikům do tmy a silikony zcela zavrhnout.
Mnohdy ti, kteří křičí "hlavně žádné silikony, silikony jsou zlo", nemají argumenty a ono "zlo" nekonkretizují. 
Hraje v tom velkou roli i marketing, snaha vnutit spotřebiteli obavu a následný přesun spotřebitelových financí k jinému produktu/značce anebo dalším produktům navíc.

Dalším problémem může být i to, že ač je produkt označen jako bez silikonů (málem se sto červenými vykřičníky), už není spotřebiteli vysvětleno, že funkce, které by silikon mohl dodat, zastávají levnější složky, sic nesilikonové, které ale mohou napáchat více škody než všechny tři druhy silikonů dohromady.

I my, kterým silikony nevadí, respektive mají pro vlasy přínos, bychom ale naopak neměli být slepými vyznavači, protože určité nechtěné účinky se dostavit po čase mohou (a ztráta lesku je asi to nejmenší).
 
Východiskem je:
- použití šamponu, který neobsahuje silikony nerozpustné ve vodě;
- důsledné nenanášení kondicionéru (ani masek) na pokožku (pokud tento postup dodržíte, v těchto přípravcích by silikony neměly páchat škody);
- všechno důkladně oplachovat;
- číst složení  (čím výše ve složení silikony jsou,  tím jsou dominantnější. Btw například v mojí oblíbené Alterně je silikon v šamponu Caviar Moisture Shampoo až na 13. místě, v šamponu Caviar Moisture Intense Oil Crème Shampoo až na 11.místě a v kondicionéru z téže řady na 6.místě);




- dát si pozor na levné "oleje" - mnohdy se jedná jen o název výrobku a s oleji to má pramálo společného, někdy bývá ona kluzkost jen zásluhou silikonů.
- používat kvalitní přípravky pro svůj typ vlasů v přiměřeném množství;
- nakupovat vlasovou péči u oprávněných distributorů se zárukou originality.

Jak to máte se silikony ve vlasovce Vy? A máte něco osvědčeného nesilikonového? Ráda si počtu, jako vždy.


Děkuji, že mě čtete.

Konec hlášení.
Pusu teta

P.S.: Vlasové články naleznete pod štítkem "Vlasopost".

Berte prosím v úvahu, že nejsem vlasový odborník, jen uživatel (do jisté míry poučený).
Informace jsem získala studiem, konzultací s kadeřníkem a vlastními subjektivními zkušenostmi na mé pokožce a vlasech.

7 komentářů:

  1. Zajimavy, rozsirilo mi to obzory.
    Ja silikony toleruju, co mi vadi, jsou sulfaty. Vlasy mam jak chemlon, takze kondicionery a oleje pouzivam.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Marti, za sebe mohu napsat, ze se svymi odbarvenymi a nasledne tonovanymi vlasy bych bez silikonu moc parady nenadelala. S velkym usilim si sice dokazu udrzet nechemlonovou platinovou blond i s prirodni vlasovou kosmetikou, ale kdyz sem tam pouziju profesionalni pripravky se silikonem, je celkova udrzba a pece jednodussi. Mam vlasy pravidelne strihany, tak to az tak nehrotim ;-) Z prirodni bio kosmetiky mohu doporucit sampon a masku Coslys s mirabelkou.

    OdpovědětVymazat
  3. Mě silikony ve vlasovce tolik nevadí ale snažím se střídat s přírodními. Třeba šampon a kondicionér který mě mile překvapily od značky Biofficina Toscana a teď mi vyhovuje i pánský šampon Alverde. Stříhám to i s šampónem Satinique který silikony obsahuje.�� Silikony mi obecně více vadí v pleťovce ale hlavně primery.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čau Mílo, od BT jsem ještě nic nezkusila. Ale mám je v merku celkem dlouho. Jj, primery. Na každodenní používání určitě ne.

      Vymazat
  4. vzhledem k tomu,že jsem vlastně z organizačních důvodů byla nucena se začít barvit doma (šedivá jsem hrozně) a chemické barvy z drogerky mi nevyhovovaly (jednak mi svědila hlava a jednak se musel přesně sledovat čas a rychle patlat),přešla jsem na hennu. Tím pádem i na přírodní šampony,jinak by barva nedržela. vyzkoušela jsem levnější i dražší a už asi zakotvím u Human and kind.
    Barvím hennou od Voono - jednak je to česká firma a henna velmi kvalitní a navíc moc oceňuji jejich poradenský servis, ikdyž se ptám docela na blbinu odpoví rychle a v pohodě :-)

    OdpovědětVymazat