pondělí 20. června 2016

Finanční (ne)gramotnost a právní (ne)vědomí aneb (Ne)vzdělanost pro život

Ahoj kamarádi! 

Na dnešní úvahu mi oklikou přivedl rozhovor s tchyní, v němž mi sdělila, že jakýsi maturant na výběrovém  (!) gymnáziu napsal do maturitní písemky OBYLÍ.

To je vskutku síla, která je odrazem systému vzdělávání, o němž si myslím, že po dlouhé době po revoluci stále zahnívá ve starých kolejích a navíc se k němu přidal trend nečtení, trend mobilních zkratek a z toho plynoucí neschopnost porozumět psanému textu a vyvodit z něj logické a stručné sdělení. 

Do toho se nechci pouštět,  to by bylo na dlouhou debatu, pověnuji se dvěma oblastem, které jsou pro praktický život každého z nás  (bez ohledu na pracovní zařazení a věk) nezbytné.  

Nikdo z nás se neobejde bez základních ekonomických a finančních znalostí a bez základů práva.
 
Velká většina z nás si kupříkladu v průběhu života bere hypotéku či jiný úvěr, užívá různé další bankovní produkty, kupuje či prodává nemovitost, najímá si byt, dědí, vypořádává se po rozvodu, je v zaměstnaneckém poměru  či sám podniká.

Schválně si zkuste zadat do Googlu něco jako "test finanční gramotnosti". Vyjede Vám poměrně dost různorodých testovacích otázek. Tak co, jak jste na tom? :). Víte, co je RPSN, anuita, jaké je postavení věřitele a dlužníka a jejich vzájemné vztahy, kdo je to zástavce, avalista, k čemu slouží rozhodčí doložka a podobně?

Mám za to, že  spousta lidí se ocitne v dluhové pasti ani ne tak kvůli finanční nouzi - spíš je na vině neznalost.
Mnohdy je to zbytečné, lidé se dostanou do situace "vytloukání klínu klínem" i proto, že se z neznalosti nechají nalákat na značně nevýhodné podmínky.

À propos - internetová generace často neumí hledat v ARESu, v ISIRu či v obchodním rejstříku a někdy ani netuší o existenci takových stránek.  Přitom jsou informace z veřejně přístupných zdrojů k dispozici na pár kliknutí.  

Jsem velkým zastáncem celoživotního vzdělávání a rozšířování znalostních obzorů  (navíc to v mojí práci ani jinak nejde).
Zastávám názor, že každý by měl mít alespoň základní povědomí v uvedených oblastech i proto, aby měl kontrolu nad profesionály, se kterými se setká či si platí jejich službu  (nad daňovými poradci, účetními, osobními bankéři, advokáty, finančními poradci a podobně).
A taky proto, aby mohl s těmito osobami vůbec vést rozhovor a formulovat své požadavky a představy.  

Samozřejmě mám na paměti, že pro běžného občana je složité vyznat se ve změti různých nařízení, formulářů, hlášení a vršení jedné nekoncepční novely na druhou, z toho si rvou vlasový porost i profesionálové. 
Njn, jenže zákony schvalují parlamentní zvolenci, a ty jsme tam instalovali my všichni.  Že oni sami mnohdy netuší, pro nebo proti čemu mačkají hlasovací čudlíky, by bylo na jiný článek. Dlouuuhý článek. Dokud budeme nevzdělanci my,  budou nevzdělanci i oni,  protože jsou naším odrazem. 

Jak na to nahlížíte Vy? Ráda si počtu, jako vždy.

Děkuji, že mě čtete.

Konec hlášení.
Pusu teta 

P. S. Třeba by se Vám mohlo hodit pár odkazů (všechny údaje z nich získané jsou zdarma):
portál justice : základní portál Ministerstva spravedlnosti, můžete hledat v obchodním rejstříku,  v insolvenčním rejstříku , v rejstříku nadací, evidenci úpadců  (původní evidence pro konkursy a vyrovnání před účinností insolvenčního zákona), dále můžete vyhledat kontaktní informace o všech stupních českých soudů včetně ostatních údajů, můžete  v sekci Informace o řízení najít vývoj nejen Vašeho soudního případu, ale i všech ostatních  (pokud znáte vstupní údaje), v sekci Informace o jednání vyhledáte dle spisové značky či data a místa jednání, zda se například nařízené jednání koná či bylo zrušeno nebo případně odročeno.
- ARES neboli Administrativní registr ekonomických subjektů - získáte údaje o všech podnikajících subjektech (nejen obchodních korporacích a osobách podléhajících režimu živnostenského zákona, ale i o tzv. svobodných povoláních - stomatologové, advokáti, daňoví poradci, notáři , architekti....) ZDE . Btw, pokud je fyzická osoba plátcem DPH, zjistíte i její rodné číslo  (neb je jím tvořeno DIČ. Síla :).
- exekutora vyhledáte na http://www.ekcr.cz/
- advokáta vyhledáte na www.cak.cz
- notáře vyhledáte na http://www.nkcr.cz/  
- údaje o nemovitých věcech zjistíte  ZDE .
- Českou národní banku naleznete ZDE.
 


9 komentářů:

  1. Ahoj Marti,
    díky za přínosný článek, všechny weby si projdu. Ačkoliv nejsem z oboru, udělala jsem si kurz Základního práva a tuto oblast hodlám dále rozšiřovat.
    PS: jako češtinářku mě "obylí" bohužel nepřekvapuje :(

    OdpovědětVymazat
  2. Cim su starsi, tim vice mam chut se dale vzdelavat a opravdu me desi lidska hloupost a nevzdelanost, ktera pote zpravidla vyusti v dalsi nepekne vlast osti a typy chovani...

    OdpovědětVymazat
  3. Cim su starsi, tim vice mam chut se dale vzdelavat a opravdu me desi lidska hloupost a nevzdelanost, ktera pote zpravidla vyusti v dalsi nepekne vlast osti a typy chovani...

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělý článek! Sama studuji na VŠ obor Ekonomie a právo a jsem za to nesmírně ráda, protože se čím dál více ujišťuji, že bez minimálního povědomí ohledně práva to v dnešní době ani nejde...Když si vybavím jen situaci, když jsem šla s babičkou něco reklamovat...Prodejci zbystří, až když vidí, že víte co je to zákon o ochraně spotřebitele.

    OdpovědětVymazat
  5. Na naše školství, které je příčinou ledasčeho mám stejný názor. Když vidím, jak studují moje děti ve stejných poměrech jako my za komančů, plus nešvary moderní doby...no pravda - škoda mluvit, nicméně kudla se mi otvírá nad tím tématem. Mám ekonomku, takže mi třeba finanční vzdělání nechybí,hledat umím potřebuju to k práci, ale co se týče práva, člověk se učí stylem vlastních omylů třeba při rozvodu :-D, ale myslím, že základní pojmy by měl vědět každý, a mělo by to být součástí toho základní vzdělání, i když je na každém z nás, jestli bereme život tak, že bychom se měli pořád učit a vzdělávat anebo ne :-D

    OdpovědětVymazat
  6. Jakožto úřednice mám docela přehled, ale chápu, že pro někoho musí být složité se v tomto světě paragrafů a termínů orientovat... Leč neznalost neomlouvá, tak pozor na to! Zase článek k zamyšlení ... :)

    OdpovědětVymazat
  7. Upřímně přiznávám, že jsem až do doby před pár vteřinami, kdy jsem si to vyhledala, neměla tušení, kdo je avalista.
    Právní ani ekonomické vzdělání nemám, ale jak už to občas bývá, nejvíc vás vyškolí život sám. Mě například když mi před pár lety umřela maminka. Pro fracka lehce přes dvacet docela darda vyřizovat celou pozůsalost. Ale ono nic jiného nezbývá..
    No a teď se rozhlížíme s přítelem po vlastním bydlení, takže čtu a hledám informace, kde se dá, ve snaze nebýt za naivního pitomce a nepříjít o peníze. :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Bohužel i já píšu a mám v textu pravopisné chyby, ale je to tím, že nad tím nepřemýšlím, píšu myšlenku a nepřemýšlím nad pravopisem, já vím, hanba mi :-) Každopádně jsem chtěla říct hlavně to, že učený z nebe nespad... Tak je třeba na sobě pracovat, aspoň vědět základy a když už to ne, tak aspon vědět,kde si danou věc najdu, v tom máš naprosto pravdu.

    OdpovědětVymazat
  9. Našťastie, tento problém nemám, vzhľadom na právnické vzdelanie seba aj manžela :), i keď, čo sa týka finančnej gramotnosti, tam to už nie je také úplne ružové. Tých cca 6 ekonomických predmetov z financií na fakulte už v tejto dobe nestačí.
    Vedieme k tomu aj naše dve baby doma, ale to je asi samozrejmé, keď počúvajú naše rozhovory o práve, politike a veciach s tým spojených.
    A tiež kladieme veľký dôraz na vzdelanie a jazyky, to je to jediné čo im môžeme dať, o ostatné sa musia zaslúžiť samé.
    Vďaka za skvelý článok !
    P.S. Vzdelávam sa naďalej, v 41 rokoch som sa začal súkromne učiť taliančinu :).

    OdpovědětVymazat