středa 18. listopadu 2015

Jak se ze mě stala #elczteta

Ahoj kamarádi!

Dnes Vám povím příběh o zrodu velké a věrné lásky k čistě materiálním věcem  (o Charliem někdy příště☺).

Jsem teta. EL CZ teta. 

Psal se rok 1996, já byla sedmadvacetiletá máma malého dítěte vracející se po rodičovské dovolené do práce. Peníze jsme měli tak tak na základní obživu, za celou dobu rodičovské dovolené jsem si koupila JEDNU rtěnku od Rimmelu  (a ještě mi ji syn rozšrouboval, zčáral celý ubrus a všeobecně dorazil). Nestěžuji si, konstatuji fakta.

Jako parádychtivá žena jsem silně zatoužila po rtěnce Estée Lauder  (tehdy tu byl typ All Day lipstick) a půl roku si na ni šetřila, aby se pár dní po narozeninách stala mým nejvytouženějším dárkem.  To datum si budu pamatovat napořád - 27.5.1996.

Byla to krásná zastřená červená, kterou jsem si odnesla z parfumerie Jasmin ve Vodičkově ulici jako svátost a spotřebovala ji do posledního ždibíčku, do nejmenšího drobečku. Dožila vyškrábána párátkem. Moje první HE věc v životě. (Tento odstín jsem posléze měla ještě jednou, než mi ho zrušili).

Ó, kde je dnes parfumerii Jasmin konec...

Prvním pečujícím přípravkem bylo sérum s ovocnými kyselinami Fruction extra (snad si správně pamatuji název). Již dávno není na trhu.

Poté následovalo dlouhé období v Železné. Moje první zákaznická registrace se uskutečnila prostřednictvím propisky do knihy (ještě ani zdaleka neexistovaly věrnostní kartičky). Dost jsem nakupovala rovněž u speciálního stánku v Máji na Národní  (dávno před rekonstrukcí;  v tomto období byl v Máji mj.i Revlon).

Každá návštěva  butiku v Železné pro mě byla mimořádným svátkem.  Noblesní prostředí uprostřed historického centra Prahy.  Rtěnky byly na stojánku do půlkruhu na stolku, co já tam prostála chvil...:).

Po seznámení se se značkou  (Clinique následoval vzápětí) jsem usoudila, že dekorativka je sice krásná věc, ale vzhledem k tehdy významně omezeným financím nemohu mít vše a uškudlené peníze investuji do péče.  Jako vyčerpané matce, vytížené právničce a hospodyni v jednom mi to kolem 30.roku přišlo rozumné, neb jsem si určila, že za deset let mě zrcadlo nepochválí za HE rtěnku, ale za kvalitní krém. Myslím, že se rozhodnutí vyplatilo.

Začala jsem Day wearem.  Hydratační okurčička byla mým společníkem do doby, než se objevil geniální Nutritious ve skleněné bílé lahvičce evokující retro obal jogurtu.  Můj nejlepší pečující přípravek EL všech dob. Již dávno zrušený. 

Poté jsem přitvrdila pomocí sér, vyzkoušela jsem všechny krom Idealistu ve verzi na póry.  Zakotvila jsem u ANR do doby jeho poměrně nedávné inovace, která mi už tak nesedne  (momentálně používám první flakón New Dimension a je to jeden z objevů roku).

V pleťových i očních krémech jsem rovněž vyzkoušela takřka vše,  od Hydrationistu přes Vérité řadu pro citlivou pleť až po Time Zone a Revitalizing Supreme.

Minimálně deset let byl mým očním společníkem rovněž ANR  (na střídačku s All About eyes od Clinique), bezmezná náklonnost skončila rovněž s jeho inovací  (a tak k All About eyes přibyl Clarins).

Zvláštní kategorií jsou vůně. Mým dlouholetým "podpisem " je krom Happy Bloom od Clinique Pleasures Intense.  Pleasures Exotic,  má letní stálice, byla bohužel zrušena. Rovněž teskním po White Linen Breeze (náhradní variace začínající slovem Pure už nejsou úplně já). Nadále miluji i Pleasures Bloom.

Novou voňavou láskou je od příchodu na trh Aerin ve verzi Evening rose - růže v koňaku. A vypadá to, že jsem okouzlena i Modern Muse Le Rouge (verzi Chic již mám).

Postupem let jsem přidala dekorativku, nejprve zlehýnka, posléze masivně. Neexistuje typ rtěnky, který bych za těch skoro dvacet let neměla.  Od All Day přes Pure Color v rozličných verzích  (normál, Shine, Vivid, Matte, Vinyl...) a přes Signature až k Envy řadě ve všech čtyřech variacích. Mám či měla jsem z dekorativky  (snad až na tekuté linky) úplně všechno, co bylo v nabídce na trhu ČR. (Samozřejmě ne ve všech odstínech :)).

Posedlost?  Závislost?  Možná.  Spíš určitě. Totální srdcovka. A prostě vím, co je dobré :).
Jsem ráda, kolik z vás jsem už "nakazila".

Momentálně je mým "domovským" zázemím butik v Palladiu a jsem tam beautyštamgastem od doby jeho otevření.  Nyní je mou nejmilejší konzultantkou brunetka Pavlína. 

O jednotlivých výrobcích se rozepíšu v případě zájmu v budoucnu detailněji, případně spoustu z nich již s popisem naleznete na Instagramu pod hashtagem #elczteta a shrnutí značky naleznete v tagu #ukažtonej,  co vymyslela Veru @maybeitsbaby . 

Příští jaro oslavím s Ludřinkou 20.výročí a doufám, že ve velkém stylu! ;)

Konec hlášení. 
Pusu teta. 

P. S. Ráda si v komentářích přečtu, co je Váš nejoblíbenější EL výrobek, případně po čem ze sortimentu toužíte. 

44 komentářů:

  1. Ahoj teto,

    dekuji za skvely clanek. Ja se k EL ostala nedavno. A muzes hadat kvuli komu. :) Ostatne jako ke kosmetice Clinique. Peci zatim zkousim, ted pouzivam Daywear a jsem spokojena. Mam jen 15 ml baleni. Vrzavou Ludru se chystam vyzkouset, jakmile dopotrebuji cistidlo od Juveny - to taky vrze. :) Co od EL miluju, jsou Envy rtenky ve vsech verzich. Diky tobe jsem objednala i knihu, nemuzu se dockat, az dorazi.

    Tesim se na dalsi clanek.

    Sabina

    OdpovědětVymazat
  2. Ježiš to je krásný článek, úplně jsi mě jím vrátila zpátky do doby "mládí". Parfumerie Jasmin si (bohužel) pamatuji také, moc ráda jsem v nich za těžce naškudlené peníze nakupovala parfémy. Dekorativku jsem v té době nakupovat nemusela, naopak jsem jí měla velké zásoby, že jsem se ještě mohla dělit s mámou a kámoškama. V té době jsem totiž pracovala, jako obchodní zástupkyně u firmy Elan Group, která byla výhradním distributorem kosmetiky Revlon. Takže u stánku Revlon v Máji, o kterém se v článku zmiňuješ jsem byla pravidelným hostem jednou týdně, služebně samozřejmě. Jezdila jsem na kontrolu stánku, stojanu Revlon a objednávku prodaného zboží. OZ s kosmetikou jsem dělala celých 10 let a bylo to pracovně nejkrásnější období v mém životě. V podstatě jsem jsem dělala práci, která byla zároveň mým koníčkem. Živilo mě to, co mě neskutečně bavilo. Ježiš to jsem se rozepsala, hezky jsem si díky tobě zavzpomínala. Díky teto za skvělý článek a těším se na další.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super! Btw Revlon se vrací na trh. Od února ve Fannu.

      Vymazat
    2. Tak to mám radost, skvělá zpráva👍

      Vymazat
  3. Ahoj Marti, mě jsi nakazila stínama, první výhra na IG právě od tebe zažehla lásku ku stínům této značky, na inovované se těším až našetřím. Adri mi poslala vzoreček Modern Muse rouge a jsem jí okouzlená asi stejně jako ty. Jsem rozhodnuta si ji při jarnoletní návštěvě Prahy pořídit. Doufám, že se mi povede se s tebou osobně setkat. Měj se krásně Daniela

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem se tak nostalgicky rozvášnila, že jsem se zapomněla zeptat na řadu, kterou ze sortimentu EL vůbec nezmiňuješ. A to řadu Resilience Lift Extreme, to byla moje nejoblíbenější péče po dobu 10ti let (denní, noční i oční krém) než jsem začala používat HR.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasan! Resilience! Denní mi úplně nesedl s makeupem, milovala jsem noční. Teď ale jedu noční Smart od Clinique, ten je božský.

      Vymazat
    2. Jj.my to máme přesně obráceně, co mě skvěle sedne (dříve Resilience, teď Collagenist HR) to zase nesedne tobě. Ale hlavní je, že jsme si každá našla pro sebe to pravé👍

      Vymazat
  5. Krásně se to čte. :)skvěle napsano

    OdpovědětVymazat
  6. :) krásný článek... ..ma nákaza také prameni z vašeho instgramu ......a jemi třicet a toto léto jsem kvůli EL jela na vylet do Prahy......u nas( rozuměj v Ostravě)bohužel butik nemáme...a Sephora nebo Douglas.....nic moc informovanost. Takze výlet a první vstup do butiku tusim ze to bylo na Zlicine? Nezapomenutelný zážitek......nadšení veliké.. ...stejne nadseni bylo i oznámení o tomto blogu. Mějte krásný den ! P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Péťo, moc děkuji. (A prosím tykačku, jo? 😉 )

      Vymazat
    2. :) dobrá týkám a příště koukám nepsat přes mobil....."pač"ta diakritika chybí.....:D

      Vymazat
  7. Krásný článek :) já měla od EL nejraději rtěnky Signature ve zlatém kovovém obalu - tak podle mě vypadá dokonalá rtěnka, ta vůně, výdrž, balení.... zbývá mi kousek odstínu 35 rich red, škoda že už se nevyrábí. Ale musím říct, že Pure Color Envy se taky povedly, mám doma tekutou 250 Quiet Riot a "normální" 340 Envious a určitě jsem s nimi ještě neskončila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Rich red ještě narazíš! Je skvělá, už mám ale jen miniverzi.

      Vymazat
  8. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  9. Krásné napsáné! A na butik v Železné vzpomínám dodnes a na Daywear, terý mi už bohužel nestačí. A když nad tim tak zapřemýšlím tak moje nej značky jsou všechny z party EL. Jo, a první HE produkt u mě byla řasenka od Lancome po které jsem dostala šílený zánět spojivek a měsíc se dávala dohromady:)

    OdpovědětVymazat
  10. Fascinuje mě, jakvsi to všechno do detailů pamatuješ. Máš fenomenální paměť! Je to pěkná historie. Líbí se mi, jak v tom máš jasno. Víš, že moje oblíbená věc je tekutá pure color, jen škoda těch odstínů, už mě žádný nenadchnul, tak zřejmě zůstanou u té jedné. Toužim. Po rtence, ale ještě jsem si dala čas a koupim si ji, az to budu cítit. Ted jsem ještě dítko ☺ děkuju, ze si zmínila můj tag. �� paa teti

    OdpovědětVymazat
  11. jé, to je krásnej článek :) mně se líbí, jak sis to dřív nemohla dovolit a dneska je to tvá vášeň...to je takovej paradox...a přitom se zdá, že dnešní realita je, že rodiče kupujou holčičkám tak předražený věci, že je mi z toho občas tak nějak zvláštně...bez práce jsou koláče a tak..:D

    No nic, chtěla jsem ještě napsat, že doufám, že až budu pracovat a zkoušet HE, tak se k EL dostanu..mám od ní jednu darovanou rtěnku, už skoro nic nezbývá..ale ta krásná vůně, konzistence a barva mi učarovaly...jde o Pure color Pink berry :)

    OdpovědětVymazat
  12. Jo, Železná! Tam jsme s mamkou taky chodily, já z toho ještě rozumu moc neměla, ale pamatuju si to, jaký to byl svátek a něco zvláštního, speciálního... Já moc EL nepoužívám, sem tam řasenka, možná si pořídím nějakou tu rtěnku, občas si něco čmajznu u mamky, ta toho má víc a má ráda i jejich vůně.

    OdpovědětVymazat
  13. Marti, jak jistě víš, tak jsi nakazila i mne, za což ti velmi a velmi děkuji :-D Super článek. Fakt obrovská paměť :-)

    OdpovědětVymazat
  14. 27.5. Jsou me narozeniny. Tedka si pokaždé vzpomenu na tetinu prvni EL rtenku😀 Super článek Marti❤️

    OdpovědětVymazat
  15. Perfektní fotka :) A článek fakt zajímavý, já se tedy taky hlásím k tebou nakaženým :D, ale jsem za to ráda ;) Nejradši mám asi rtěnky, konkrétně PCE shine odstín Passionate ♥, ale peckový jsou všechny co mám! Jednou jsem jednu Estée rtěnku ztratila v divadle (bez víčka, to mi zůstalo :D), naštěstí se tam našla, trochu poškozená teda tak jsem jí kus musela odříznout, ale to nevadí, hlavně že přežila :). Ale bylo hezký jak mi paní z divadla starostlivě psala že ji tedy našli ale že si ji budu muset ošetřit, jako kdybych tam ztratila snubní prsten, no asi pochopili že to není rtěnka za 50 Kč :).

    OdpovědětVymazat
  16. Taky se řadím k nakaženým a jsem za to ráda. I když zatím vstupuji do tohoto světa jen pomaličku, už teď mám moc ráda svou PCE Rebellious rose i tekutou verzi Not so innocent. A taky jsem si oblíbila řasenku Zero smudge... a předpokládám, že časem toho bude i víc. :)

    OdpovědětVymazat
  17. Nakazila jsi i mne. Letosni Vanoce bude kufrik a kez bych s tebou mohla na nakup rtenky za Pavlinou (byvala letuska?).
    Krasne clanky! Dnes jsem objevila, ze mas blog.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, moc děkuji. Blog mám dva týdny; ). Když budeš chtít, napiš a skákneme spolu do EL.

      Vymazat
  18. Marti, opět se bavím, pěkný článek :). Jsem 27 (téměř) letá máma na mateřské :D a potřebuji nutně první pořádný make-up, pleť po kojení se mi naprosto zbláznila.Už jsi mi odpovídala ohledně Clarins na instagramu, a skutečně i na mě jsou moc tmavé, bohužel. Chci se zeptat na make-up EL Double wear Stay in Place - máš s ním zkušenost, případně s jakým odstínem? Četla jsem pěkné recenze. Děkuji, hezký večer :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, pamatuji se,že jsme se bavily, ale nevím, co máš za typ pleti? Promiň, chodí mi hodně dotazů. Pro sušky a smíšenky s výrazně suchými místy je EL DW naprosto nevhodný. A to i odlehčená verze Light, tam to sice není tak nevhodné, ale efekt nic extra.

      Vymazat
    2. Dekuju za odpoved, suska nejsem, jen v zime trochu pne. Asi skocim pro vzorek :)

      Vymazat
  19. Perfektní blog. Sedím tu s přestávkami od včera a jsem nadšená. Konečně někdo blízký mého věku se stejnými názory a zálibou v kvalitní kosmetice. Někdo, kdo absolvoval stejnou cestu.
    V Železné jsem taky začínala, první tvářenku jsem si z nostalgie nechala, tudíž má odhadem přes dvacet let. :-)
    Od EL jsem přešla dlouhodobě na Orlane, ten mi spravil fantasticky pleť a pak stylem něco tady, něco tam.
    Vzpomínám i na Ninu Ricci kosmetiku, bylo mi líto, když skončila.
    Teď se chystám na Retin A, myslím je čas nasadit silnější kalibr.
    Přeji, ať se ti daří a ať blog vzkvétá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. Co říkáš na konec zlatých obalů EL?

      Vymazat
    2. Já jsem stará konzerva a nevnímám změny jako nic pozitivního.
      A nemám je ráda. :-(
      Zlato bylo a vždy bude symbol luxusu, ať si říká každý, co chce. :-)

      Vymazat
  20. Příjemný článek! A díky za připomenutí názvu krému Nutritious - toho v balení, evokujícím retro obal bílého jogurtu. Milovala jsem ho, opakovaně si ho kupovala a zrovna nedávno jsem si lámala hlavu s tím, jak on se jenom jmenoval.
    Pokud jde o vůně, svého času jsem nosila Beautiful a Youth Dew, Knowing, Cinnabar, později občas Pleasure... je fajn, že ty klasické vůně nadále existují, přestože jsou částečně vykuchané a pozměněné. Vůně některých jiných značek ale dopadly hůř. Velká škoda ale té flakónové unifikace. Tím jim ztratily kus své osobitosti. Z poslední doby mě těší vůně AERIN. Většinou takové jemné pastelovky, které jsem loni recenzovala na blogu. Koňaková růže se mi nakonec líbí nejvíc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aerin je moje láska, mám i tělové mléko a šetřím si ho:).

      Vymazat