pátek 16. prosince 2016

7 důvodů, proč (už) nedělám VVÚ (aneb Velký vánoční úklid)

Ahoj kamarádi!


Po dlouhých letech cídění a bezbřehého pulírování příbytku v předsvátečním období  jsem došla k následujícím a plně ospravedlňujícím důvodům, proč se nezúčastnit mánie zvané Velký vánoční úklid:


1) Není pravda, že "se to musí".

Nenechte se strhnout všeobecnou hysterií produkovanou sousedkou, tchyní, kolegyní z práce, třídní učitelkou Vašich výlupků či trafikantkou odnaproti.

Neexistuje žádný Kodex vánočního úklidu. 


2) Nikdo si toho stejně nevšimne. 

Už se Vám někdy stalo, že by Váš protějšek zajásal, jak jsou vzorně srovnány věci například v komoře?  (Že ano? Gratuluji, máte hmatatelný důkaz o existenci UFO).



3) Nikdo to stejně neocení. 

V ostatním platí bod 2).



4) Pro výlučně SVŮJ dobrý pocit se soustřeďte jen na drobnosti.

Například hezky umyjte vanu.
Pak ji napusťte.
Poté zamkněte.
Vlezte do vody.
(Je-li tam kapr, ignorujte ho).
V případě hulákání požadavků,  námětů a připomínek ostatních spolubydlících přes dveře aplikujte špunty do uší, případně strčte hlavu pod vodu, jste-li trénované.



5) Není pravda, že Ježíšek přijde jen do sterilně uklizeného.

Pravda, trochu tím sice můžete vyprovokovat děti k akci, aby konečně vyndali ze školního chlebníčku nedojedenou svačinu z jarního výletu do ZOO, nicméně Ježíšek je nosič, ne inspektor domácí klícky a pokud je mi známo, přesčasy nedělá. 
(Zas je ale výhoda, že Vám doma nenasviní, páč je neviditelnej).


6) Stupeň neuklizenosti je čistě relativní. 

Vyražte si na celý večer do nějakého dekadentního baru - a jak Vám pak doma přijde všechno naleštěné! (A hlavně Vám to bude druhý den ráno zcela fuk).


7) Největší brajgl vznikne v obydlí stejně na Štědrý den.

Pocit zmaru a marnosti není pro sváteční atmosféru úplně to pravé. 
Za ta léta svých předvánočních tryskomyších uklízecích výpadů jsem vypozorovala, že máloco dokáže udělat vmžiku takový binec jako prach z rozervaných papírů od dárků v kombinaci s rozšlápnutým cukrovím. Snažte se specifické křupnutí pod pantoflí brát jako doplňkový hudební nástroj do koled a původce šlápnutí jako perkusistu.
Dřív jsem měla smetáček přirostlý k ruce.  Teď už sebou tolik necukám. Cca po třetím křupnutí;). 


UŽIJTE SI KRÁSNÉ SVÁTKY, KAMARÁDI ♡


Děkuji, že mě čtete.

Konec hlášení.
Pusu teta 


P. S.: Jsem ignorant, co se týká masového běsnění před svátky, nicméně ráda používám pomůcky, které mi péči o domácnost co nejvíce usnadní.  Proto chystám další Okénko bydlenky domácí (pro běžný úklid a praní).  


37 komentářů:

  1. Hezké svátky. Děkujeme, že nám píšeš.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za zpříjemnění pátečního večera. Od srdce jsme se s manželem zasmáli ��

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, moc ráda čtu tvé příspěvky. Vždy mi něčím vykouzlíš úsměv na tváři. Užij si svátky v klidu a pohodě.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak ted jsem se pobavila, naprosto mi mluvis z duse 😉😃. Bod 4 je nejlepsi 😁.

    OdpovědětVymazat
  5. Poté zamkněte 👏🏼😆👌🏼😂🤣😂

    OdpovědětVymazat
  6. Krásné svátky :-) a naprosto souhlasím, uklízím průběžně tak aby bylo čisto, okna jsem si nechala umýt v říjnu...takže tak (Y)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nám vybouchla mycí firma. Letos vyhrávám titul Mrs. Špinavé okno. V lednu je taky den...:)

      Vymazat
  7. Děkuji za hezký článek. Moc pěkně souzní s tím, nad čím poslední dny a měsíce přemýšlím. Nedělat to, co se má, ale dělat to, co se mi chce :). Náš vánoční úklid zatím vypadá následovně: dnes jsme z domácího baru uklidili láhev vynikajícího červeného vína :). Přeji Ti krásné a pohodové svátky, a dost času na čtení ;-).

    OdpovědětVymazat
  8. Tak to mě pobavilo, letos jsem ho také nedělala, za měsíc a půl rodím a fakt se mi do toho nechtělo :-D Navíc si toho opravdu nikdo nevšimne, manžel se stejně zaměřuje jen na věci, které jsou vidět :-D takže stačí utřít prach a vysát a zapálit svíčku aby to doma čistě vonělo :-D

    OdpovědětVymazat
  9. Příjemné svátky Tobě i celé rodině, Marti. Děkuji za článek/ky, moc ráda si přečtu kvalitní názory. Pohodové Vánoce :-*

    OdpovědětVymazat
  10. Marti, děkuji moc za zpřijemění sobotního rána :-D
    ad 7) ...u nás to bývá ještě doplněno rozšlápnutím čokoládové figurky na světlém koberci :-D

    OdpovědětVymazat
  11. Dost jsem se nasmala....krasne svatky i tobe!

    OdpovědětVymazat
  12. Díky vtipná a nejen kosmetiky znalá teto, opět jsi i mně vykouzlila úsměv. Krásné a pohodové svátky přeji :).

    OdpovědětVymazat
  13. Marti, moc jsi mě pobavila, beru tvůj článek jako pozehnani, nicméně tak moc prokrastinuju, že VVU bych stejně nestihla. Základem je pro mě zásoba koření a vína na domácí svařáček ;-)Preju tobě i tvým blízkým pohodový svátky.

    OdpovědětVymazat
  14. Díky Marti, budu se muset zamyslet... mýt okna v péřovce není pravda slast, ale tchánovci jsou stará škola, to by bylo řečí 🙄 Vana mě rozesmála😊👍 tak hezkou zlatou adventní neděli🎄

    OdpovědětVymazat
  15. Marti,
    zistila som, že doma budem mať upratané až keď obe dcéry "vypadnú" na vysokú mimo mesta :), čo tak skoro nebude. Dovtedy zvládam predvianočné upratovanie ľavou zadnou popri chodení do práce a tak. Keďže neupratujem nič navyše, pretože Vianoce a darčeky prídu ako každý rok aj do nášho príbytku s neumytými oknami :).

    OdpovědětVymazat
  16. Marti, díky za článek...moc jsem se pobavila. Letos jsem to sice vzala z gruntu, ale včas. Jsem postižená výchovou, bohužel. V kontextu bodu 3 jsem v podstatě dostala včera vynadáno, jakože proč to dělám a že zas měsíc nebude moct nic najít. Takže asi tak.... neboli tento rok naposled. Ještě jednou díky...ráda Tě čtu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejvíce se ztrácí věci po jejich uvedení do pořádkového kontextu :). Ověřeno :))

      Vymazat
  17. Dneska vecer umyju hezky vanu! :) Hezke svatky!

    OdpovědětVymazat
  18. Taky jsem to kdysi řešila podstatně více. Teď s dětmi mi to prostě už tak nějak nepřijde, že bych si z toho měla dělat nějakou velkou hlavu. To si raději užiju tu vánoční atmosféru. :) A nakoupím dárky. Letos u nás největší radost udělá dětská peněženka, o tom jsem fakt přesvědčená. Takže se na to fakt těším. :)

    OdpovědětVymazat