neděle 31. prosince 2017

Prezidentské rozcestí aneb O důstojnosti a respektu

Ahoj kamarádi!


Zvažovala jsem, jestli mám vůbec tento článek psát. 
Vzhledem k převažujícímu zaměření blogu jsem měla obavy, abych tu nedělala politickou agitku "na křeč".

Nicméně směřování republiky je výrazně podstatnější než nějaký makeup, proto si krátké zamyšlení dovolím.


Popíšu svoje subjektivní vnímání, které je sice značně vyhraněné (což se o mně asi obecně ví), ale předesílám, že  respektuji každého svobodnou vůli vyjádřenou ve volbě.

Ráda bych, aby tento článek nebyl chápán jen jako Antizeman (jakkoli jsem jeho silný odpůrce), spíš mám za cíl pojmout to i obecněji ve vztahu k úřadu jako takovému, nikoli ke konkrétním osobám a obsazení  (čehož se ale logicky dotknu taky).

Přímá volba je v našem právním řádu poněkud nešťastná.
Chápu, že po těch nechuťárnách při volbě prezidenta parlamentní cestou byla poptávka po změně způsobu volby značná a změna nevyhnutelná.
Ale: udělám-li a), musím udělat i b) a c).
A to se nestalo.  Vklíčení přímé volby do naší ústavní soustavy pokládám za nedodělek, kdy se dělba moci a s ní související pravomoci poněkud rozhodily a netvoří kompaktní celek. 
I proto mohou nevycválaní a/nebo ješitní představitelé mantinely svého úřadu poněkud ohýbat, využívat a někdy i zneužívat.


Není to ale jen objektivním umožněním z titulu dané ústavní situace, samozřejmě hraje roli i lidský faktor.

I v době volby prostřednictvím Parlamentu se tu děly excesy. 
V naší novodobé historii si všichni prezidenti (lhostejno, jakým způsobem byli do funkce instalováni)  pohrávali s pravomocí.

To se týká i Havla.
Nejsem extra pravdoláskařka, protože jsem přímý účastník a mám dobrou paměť.  I VH měl v rámci respektu k pravidlům své mouchy  (namátkou jmenujme,  jak nepobral, že ho Slováci nechtěli, vypískali ho a i pár vajec přiletělo, dále pak veletoč se Sládkovci, aby měl většinu, zvláštní výklad Ústavy při sestavování vlád a podobně). 

Pro všechny tyto důvody nejsem Havlovou bezmeznou obdivovatelkou, byť byl tím nejlepším, co jsme mohli mít a měli.

Jeho role byla neopakovatelná, zcela unikátní, i když se často nedržel "scénáře" (použiji-li jeho divadelní mluvu).

Když si vezmeme Klause, vzpomeňme na tu odpornost odehrávající se v Parlamentu při jeho  (zvlášť druhé) volbě  (kdo si pamatuje na ten humáč například u Bursíkovců?).

Tohle všechno se nám pěkně historicky nasčítalo a nakonec vyneslo na křeslo Zemana. Není to náhlé nebo samovolné.

Miloš navíc dosud nepřekousl prohru z roku 2003 a doteď  se za ni mstí (opravdu nejsem fanynkou Hurvínka Bohuslava Sobotky, ale co mu Zeman celou dobu prováděl, je odporné. A to i v rámci symboliky.  Na premiéra se v reprezentačních prostorách při oficiální příležitosti nehrozí holí, i kdyby byl onen premiér největší pako na zeměkouli.  A taky se na předsedu vítězné strany ve volbách nepořádají zákeřné puče).


Domnívám se, že úřad prezidenta by měl zastávat někdo, kdo není lstivý, pomstychtivý, kdo dokáže diskutovat bez pohrdavé nadřazenosti a kdo neútočí na nejnižší lidské pudy jako je závist a nesnášenlivost. 
Čímž Miloš rovnou vypadává ze hry a nemusela bych psát už nic jiného.


Je mi jedno, že má Zeman nemocné nohy  (a vůbec nechápu, proč se brání vozíku, to přeci není na překážku).

Není mi jedno, že má Zeman nemocný charakter. 
A už vůbec mi není jedno, jakým způsobem prezentuje mou zemi v zahraničí, ať už chováním a způsobem mluvy či  (zejména) obsahem  (adorace Číny, adorace Ruska. ..- ve velké zkratce).
Není mi jedno, jakými lidmi se obklopuje  (Nejedlý wtf, Mynář stále bez prověrky, ten kašpar Ovčáček atd. atp.).
Není mi jedno ani to, jakým způsobem pohrdá i svými vlastními voliči  (posílat za sebe do debat Ovčáčka je dno a ostentativně se vyhýbat všem ostatním kandidátům je ubohost, jakkoli chápu geniální marketingový přínos. Čím méně ho bude vidět i slyšet, tím víc bodů pro něj).



Chci se nestydět za svého prezidenta. 
A ve svém věku už nemám čas promarnit dalších pět let.


Koho půjdu volit v prvním kole, v klidu řeknu. 
Topolánka. 
Protože to je na rozdíl od všech ostatních mimozemanovských kandidátů politik
Nepolitická politika se totiž  dělat nedá  (což byl mj.jeden z havlovských omylů).
Stejně tak se nedá namísto výkonu funkce filozofovat.
Stejně tak prezident nemá být aktivista.
Ani x vědeckých hodností není zárukou prozíravého státnického úsudku a přímých a čitelných postojů. 

Pro tyto důvody budu volit Topola, mám zcela jasno i přes několik výhrad  (dalíkovinu musím zkousnout a zkousla jsem).

Nedělám tu Mirkovi kampaň.  Nepřesvědčuji. To je na Vás.

Jen vyjadřuji přání a asi i prosbu, aby všichni ti, kteří Zemana podruhé více či méně nechtějí, šli volit, protože všichni ostatní  (když nepočítám obskurní bizár aka Neposlušné tenisky) jsou v podstatě slušní lidé, u nichž je alespoň předpoklad důstojného chování bez ostud, urážek, neúcty a nerespektování základních principů nezbytných pro zastávání úřadu. 

A při systému prezidentské volby se počítá každý hlas, aspoň tím, že ubírá. 

Ideální prezident neexistuje, stejně tak jako neexistuje ideální člověk. 

Můžeme mít však někoho, kdo bude alespoň přijatelný.  Zdá se to být málo, ale vzhledem k situaci není. 


Přeji nám všem šťastnou ruku. 
Ráda si počtu Vaše názory v komentářích.



Děkuji, že mě čtete. 

Konec hlášení. 
Pusu teta



P.S.: I z tohoto místa Vám přeji v roce 2018 jen to dobré.  A děkuji,  že tu se mnou jste.

Celkové ohlédnutí za letošním (poněkud divným) rokem najdete ve článku K 17.listopadu.

33 komentářů:

  1. Skvěle napsané. Zeman a jeho delirium téměř v přímém přenosu už je za hranou ostudy a ponížení. Vůbec nechápu, jak mu přes to všechno může někdo fandit. Vždyť je vidět, že už na to nemá. Vůbec nevím, koho volit. Ale budu volit kohokoli, kdo má šanci ho porazit. Zatím to vypadá jen na Drahoše. Ani jeden z protikandidatů mě úplně neoslovil. Ale kromě Haniga kdokoliv, jen ať už zmizí ten otrapa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám s Drahošem problém, že je rozměklej jak modelína. Kam si ho uválíš (nebo on si myslí, že by měl být uválen v rámci zisku politických bodů), tam je. Vůbec netuším, co se mu honí v hlavě. Nevyhraněnej, taková opička na gumičce z pouti (bez urážky). Samozřejmě ale, pokud by druhý kolo bylo Násos vs Modelína, neváhám ani vteřinu.

      Vymazat
    2. Jo, taky s ním mám takový problém. Unyly, nevýrazný. Horáček je mi sympatický, má aspoň trochu drive, ale zas mi vadí jinak. Je to boj, ale fakt raději unylost než lahváč.

      Vymazat
    3. Drahoš má břebubřelé ego a rád si myslí, že všemu rozumí. A kdo to ví, dokáže s ním cokoliv.

      Vymazat
  2. Budu volit toho, kdo má největší šanci porazit Zemana. Čili nedám hlas Topolánkovi, apod.. ale vidím to na Drahoše nebo Horáčka.. Hlavně ať Zeman skončí. Můj tip však je, že vyhraje podruhe a do roka "odejde" kvůli zdravotnímu stavu. Přijde mi jak v posledním taženi...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale samozřejmě Topol vs. Zeman je jasný hlas pro Topolánka :)

      Vymazat
    2. On je držák. Držák konzervovanej chlastem :(

      Vymazat
  3. Marti, napsala jsi to skvele. Ja se rozhoduji mezi Panem Drahosem a Mirkem, hlavne at uz na hrade dal neni “to” co nam dela jen ostudu a nechapu lidi, co “ho” volili-voli, ze to nevidi. Hezky Silvestr a do Noveho roku 2018 vse nejlepsi a dustojneho prezidenta! Eva

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělé napsané, mohu jediné souhlasit. A donutim se jít volit i po znechucení z posledních voleb.

    OdpovědětVymazat
  5. Martino, diky za clanek, prestoze me velmi prekvapil, resp. prekvapila me volba Topolanka. Napristou souhlasim s tim, ze politika se nepoliticky delat neda, ale zaroven u politika je ohrozena jakasi nestrannost, rekla bych. Nicmene to neni hlavni problem, ktery v Topolovi vidim, ani Dalik, nybrz to, ze si nejsem vubec jista jeho slusnym chovanim, neburanstvim a pokorou. Nechci ho srovnavat se Zemanem, protoze to si nezaslouzi nicmene o slusnem a nenadrazenem chovani mam jinou predstavu. Preji krasny a uspesny novy rok! ��☺️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám pocit, že se zklidnil. A ač je to k nevíře, určitá míra té "lidovosti" mi vyhovuje, ptz si myslím, že prezident by neměl být rádoby přemoudřelý akademik. Když si to srovnám pragmaticky. Ale naprosto chápu a rozumím, Mirek je pro spoustu lidí těžko stravitelný.

      Vymazat
  6. Martino, sleduji Vas na IG i na blogu bez komentaru. Ale v tomto pripade Vam chci velmi podekovat, ze jste velmi presne shrnula i me pocity a muj nazor.
    Preji Vam i Vasim blizkym vse nejlepsi v roce 2018. A vlastne i nam vsem:).
    A mimochodem, Vy si to velke V zaslouzite.

    OdpovědětVymazat
  7. Se zatajeným dechem dočteno, slza dojetí vtlačena zpět do kanálu a můžu dát chladit šáňo. Díky. Krásný nový rok!

    OdpovědětVymazat
  8. taky jsem chtěla jít volit Topolánka, ale trošku mi vadí jeho názory na EU, které v posledním měsíci prezentoval, takže to v prvním kole hodím asi mlaďochovi. no a ve druhém asi bohužel Drahošovi, i když mám proti němu taky námitky.

    OdpovědětVymazat
  9. Zdravím Martino,jako vždy krásná slohová práce se špatným koncem.Zeman musí pryč to je jasné,měla jsem chuť volit Horáčka ale při duelech na seznamu vyškrtnut,pak mi zbyl Drahoš ale pořád mi chyběl argument.Vcera jsem jela vlakem z Vídně a dávali k přečtení časopis Forbes,byl tam rozhovor se Soňou Červenou která vysvětluje proč bude volit Drahoše, páč ji věřím a neskutečně obdivuji,mám jasno.😍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proč špatný konec....jednoho hulvata se zbavíme a druhý by nastoupil,jen to ne.

      Vymazat
  10. Nuž, vašu politickú scénu sledujem z obdiale, ale aj tak chápem prečo nie Zeman a nečudujem sa.
    My to máme tiež také aké máme a aj napriek mojim výhradám voči aktuálnemu prezidentovi spočívajúcich v jeho podnikateľskej minulosti si myslím, že nám - Slovensku hanbu nerobí. Chválim aj jeho nerovný boj s Ústavným súdom SR, ktorý zatiaľ dopadol v jeho neprospech (naposledy nález ohľadom voľby nových ústavných sudcov). Myslím, že táto pozícia, bez ohľadu na to, že obe republiky sú parlamentnými republikami a nie prezidentskými, si žiada CHARAKTER ako protipól parlamentu a premiérovi a neviem či sa toho v nových voľbách dočkáte. U nás to vyzerá, že A.K. zlé meno svojmu úradu nerobí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu. A co se týká prezidenta, jste na tom o moc moc moc líp.

      Vymazat
  11. Nechci se stydět za svého prezidenta! Přesné!! Ovšem koho budu volit v 1.kole, to stále nejsem rozhodnutá..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přeji klidný výběr. Snad to nějak společně zlepšíme.

      Vymazat
    2. Díky za takový článek Marti! Já budu volit pravděpodobně Drahoše. V případném druhém kole pak toho kdo by byl proti Zemanovi, když ten tam bude, ale obávám se že jo :/ Každopádně hezký nový rok, a díky za všechny články! :)

      Vymazat
    3. Ahoj Barum v druhém kole jsme na tom stejně:). Snad vůbec druhé kolo bude...snad jo!

      Vymazat
  12. Ano,také se nechci stydět za svého prezidenta,a proto vím,koho volit nebudu.Musím říct,že tetina volba mě celkem překvapila,ale každý má právo se svobodně rozhodnout.Pěkný článek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jani, děkuji. Btw a na koho bys mě jinak tipla?:)

      Vymazat
  13. Moc hezky napsaná ůvaha k volbě prezidenta,můj problěm je v tom,nemůžu přijít na to proč tolik lidí uvažuje,že nejlepší volba je jedině Zeman v mém okolí bych řekla ,že téměř většina.Jsem z vesnice a slovo politika je pro mnohé skoro sproté slovo trochu se bojím,že mezi lidma je už taková nechut,že je jim jedno jak to dopadne.Tak já jen doufám v lepší zítřky...abych se jich ale dočkala...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, jak je to prostředí určující...v mém okolí nevím o jediném Zemanově voliči. A z minulé volby jen o dvou - a ani jeden z nich to už neudělá :).

      Vymazat
  14. Mě jsi překvapila. Mám velmi podobné názory. Havla jsem bohužel zřejmě nepochopila, mrzí mě, že jsem tehdy byla malé děcko a nezajímala se. Nemám dnes informace pro to, abych si udělala pořádný názor. Bohužel ho nějak nemusím. Naopak jsem celkem vzhlížela ke Klausovi, než se mi to celé rozpadlo jak domek z karet. O tom, co si dnes myslím o jeho synovi, nebudu psát raději nic...

    Já se rozhoduju mezi Topolem a Fischerem. Studuju to velmi poctivě a Topolánek je pro mě jediný, kdo má co říct ke všem tématům, umí to zasadit do souvislostí, zná ekonomické i politické konsekvence a umí se prezentovat. Ve všech debatách je konzistentní a silný. Myslím si, že je ale nevolitelný pro obrovskou skupinu lidí. Jeho minulost nepřidává, navíc je výrazný a svým způsobem rozděluje společnost, což není to nejlepší.

    Ve druhém kole pak budu volit kohokoliv proti Zemanovi.

    OdpovědětVymazat
  15. Zdravím Martino, nejdříve pevné zdraví a vyváženou náladu dle svých představ:-) Jsme stejný ročník takže velmi vítám postřehy z kosmetiky a mám podobné názory, jen jsi kapánek ostřejší ve svých postojích, proto mě velmi překvapila Tvá volba. Bývala jsem nejen fanda ODS, pak přišlo ProMoPro a Dalík. Ještě jsem to nevydejchala. A to že kandiduje na prezidenta Topol, považuju za nepovedený vtip.

    OdpovědětVymazat
  16. Celý tento týden dumám, čtu, poslouchám a stále si nejsem jistá, koho z "protizemanovců" budu volit. U každého mi něco trochu vadí ale Topol mi je sympatický. Jeho ne moc růžová minulost nemění nic na tom, že je to chytrý člověk (btw jeho články jsou dokonalé) a je to politik, přesně jak píšeš. A jak to tady píšu já, asi jsem se rozhodla..hodím ho taky. Sice se do druhého kola nedostane ale každý hlas se počítá. A v druhém kole hodím Drahoše :)
    Jinak co se obecně voleb týče, hrozně mi vadí neinformovanost lidí. Nečtou, nepátrají a pak to vypadá tak, jak to vypadá. Tak se budeme modlit /i my nevěřící/ a třeba to dobře dopadne.

    OdpovědětVymazat