úterý 24. května 2016

Vratislavská Tour de drogerie aneb Ohlédnutí za polským víkendem (architektura, kavárny, pivnice, ubytování)

Ahoj kamarádi! 

Dnes se ohlédnu za naším víkendovým výletem do polské Vratislavi (tedy Wrocłavi).

Přiznávám, že já hanba byla v Polsku poprvé. 

Z Prahy do Vratislavi je to (přes Liberec) cca 330 km  (cca 4 hodiny čisté jízdy).

Tentokrát nám počasí vyšlo,  v pátek večer sice byla větší bouřka, po níž se ochladilo, v sobotu však bylo krásně jarně a v neděli už letní hic. 

Ubytováni jsme byli přes Booking v hotelu Centrum Dikul Hotel zhruba pět minut svižné chůze od začátku vnitřního centra  (v reálu 7 minut s Charliem neustále okounějícím a prohlížejícím si domorodkyně v kraťáskách a minisukních).

Hotel je zjevně po rekonstrukci a ač má "jen" tři hvězdy, úrovní je na pohodu čtyřhvězdičkový. Asi nemůže mít o hvězdu víc, neboť nemá restauraci (jen snídaňovou místnost). Restaurací různého typu je v okolí dost a dost. Cenově je na tom dost podobně jako čtyřhvězdičkové v okolí. 

Parking je zajištěn v areálu. Ve venkovním patiu je příjemné posezení  (tam jsme si po snídani dávali kávu). Celý hotel je velmi citlivě uzpůsoben i pro nepohyblivé.
Pokoje jsou rozlehlé, čisté, uklizené, s plným vybavením (včetně lednice, rychlovarky i žehličky). Milou pozorností byla minerálka zdarma. 
Koupelna je prostorná, sice bez vany, ale s velkým sprchovým koutem. 
Snídaně probíhají v královském duchu, opulentní bufet a samé kvalitní potraviny  (až na pečivo, to je nějak v Polsku všude slabší).
Personál je milý, vstřícný. 
Suma sumárum: velká spokojenost.

Město je ve vnitřním centru architektonicky nádherné.  Až na pár staveb necitlivě vklíněných pomateným komunistou mezi skvosty, je to potěcha pro oko.

Nevýhodou je nepořádek na zemi cca na úrovni centra Prahy.  Vajgly, papírky, pořádně nezameteno. Oproti vypulírované Vídni je při pohledu dolů pořád poznat, že je člověk v bývalém Východním bloku.

Dalším nešvarem centra jsou hodně dotěrní žebráci, kteří se nezdráhají přijít až ke stolu v restauraci. 

Co se týká restauračních služeb v centru, jsou výkyvy v personálu v jednotlivých provozovnách.  Někde super, někde totální nezájem. Jídlo slušné až na gulášovou polévku. Měla jsem i místní rychlé občerstvení a v pohodě. 

Kávičky mají rovněž výkyvy.  Co se týká kafe, jsem rozmlsaná jak u rtěnek.  Úplně dobrou kávu jsem měla jen jednou a podruhé - světě div se - cestou u pumpy v kelímku.

Lokální piva jsem ozkoušela a pokorně si pak našla hospody s Plzní.  I když Lech vůbec není špatný a ani v místě uvařený nefiltráč nebyl marný.  Dvě piva však byla děsivá a nedopila jsem ani malé (Piast a tuším Okocim nebo tak nějak).
Plzeň stojí na Rynku mezi 8,50 až 10 zlotými  (kurs je cca 6,30,- Kč).

A teď již směle k tomu, co Vás bude nejspíš zajímat nejvíce - kosmetické nákupy
Držte si klobouky, bylo to velké :).

Krom kosmetiky jsem nekoupila nic (a v jiných obchodech ani nebyla - bylo tak krásně, že  jsem neměla náladu). Nerealizovala jsem ani bydlenkovské nákupy, mám ještě zásoby z Rakouska. 

Co se týká Sephory, už jsem psala na IG. Byla jsem jen v jedné a nic mě nenutilo hledat další pobočku. 
Sortiment je sice mnohem širší než u nás a personál veskrze milý, leč to, co jsem chtěla  (Givenchy), neměli - respektive měli jen vystavenou atrapu  (rázem jsem se cítila jak doma). V šuplících brajgl jak v ČR.
Marc Jacobs štětky stojí raketu a až na jednu mi za ty prachy přišly zbytné. Stojan byl poloprázdný i v testerech.
Takže zdarec a nula nákup. 

Bez nákupu to skončilo i v Douglasu.
Douglas byl sice úpravnější než Sephora a působil o level vyšším dojmem, ale navzdory proklamaci na www stránkách sortiment Toma Forda chyběl (chtěla jsem stíny).
Toužila jsem rovněž po novém makeupu od Laury Mercier - naživo nezaujal.
Ze Smashboxu jsem si nakonec taky nevybrala nic. Už jsem zmlsaná na mraky, respektive se mi nechtělo dávat plnou cenu bez jakékoli slevy. 

Dovyřádila jsem se v drogeriích, a to jakože s gustem. 

Místní Rossmanni jsou uklizení, zboží je doplněno a srovnáno. Sortiment oproti nám je minimálně čtyřnásobný. 

Vyhledávala jsem cíleně zboží buď lokální či u nás nedostupné. Ceny jsou v globálu nižší než u nás.  A když se ještě chytne akcička....

Pak jsem ještě náhodou narazila na drogerii Hebe  (možná je přímo polská bez nadnárodní korporace, bez záruky). Tam už takový pořádek jako v Rossmannu není,  nicméně jednak tam mají poklady a jednak je tam ještě levněji než v Rossmannech. 

Něco jste viděli už na IG, dám to i sem jako shrnutí plus další nálož:). 

Produkty budu postupně zkoušet. O dojmy se podělím průběžně na IG. Myslím, že nemá smysl dělat zvláštní recenzní článek - nejde o produkty u nás dostupné. 

Tetaštempl, případně tetahejt, tedy později naleznete na mém Instagramu. 

Určitě se do Vratislavi ještě vrátíme.

Jaké jsou Vaše cestovatelské či nákupní tipy do Polska? Ráda si počtu, jako vždy.

Děkuji, že mě čtete.

Konec hlášení.
Pusu teta 

P. S. Potvrdilo se mi obecné povědomí, že Poláci milují Čechy.  Kdekoli jsme na dotaz sdělili, odkud jsme,  okamžitě jsme byli označeni za bratry. 

Příští článek bude k 20.výročí s Estee Lauder.

 
p2 pískáč odstín 100 Precious
Bell cosmetics - hypoalergenní pastelka ve verzi Intense, tekutý korektor a fixační transparentní pudr
REVLON Colorstay Moisture Stain, Bourjois rozjasňující korektor Radiance Reveal
Laky: p2 pískový 060 Strict a 100 Precious, REVLON Parfumerie (Moonlit Woods) a p2 s gelovým efektem 023 Dancing Ballerina
Dvojmaska pro stařinky - dermokosmetická značka Tolpa
Dermokosmetická značka Tolpa - odličovače: na oči dvoufázák a gelový, micelárka a tonikum
Japonská micelárka, minimicelárka od dermokosmetické značky Tolpa, minibalení dvoufázového odičovače očí a fixátor od značky Bielenda
Levné vatové podušky na odlíčení
Spršák Kneipp vyšel ani ne na 60 Kč a antibakteriální ubrousky se hodí vždy. Značku Le Petit Marseillais znám díky Natálce, tato verze byla psána jako novinka
Balzámek na rty s arganovým olejíčkem, miniargan na vlasy, kabelkové krémy na ruce Eveline, odakovací podušky na cesty a olejový štěteček na kůžicku nehtů
Trojstojan Revlonu v Hebe - zpředu, zezadu a bokem. Laky v akci za 102 Kč
p2 v Hebe
Zdravá část snídaňového koutku v hotelu
p2 tužky na oči ve dvou typech (vše kajal) a konturka a rty
Tyto produkty jsem přivezla do GA, která probíhá do dnešní půlnoci na mém Instagramu

14 komentářů:

  1. Moc pěkný průvodce, hlavně ten kosmetický a super fotky:))
    A ještě i tady: Krásné narozeniny Marti :))

    OdpovědětVymazat
  2. Nedávno byla moje lektorka angličtiny s dětmi v Polsku, a říkala, ze je tam takové pořekadlo: Každy Polák suka svého Čecha! 😂 dovědes si jistě představit, co to udělalo s patnactiletymi dětmi.🙊 Marti, vypadá to, ze jste se měli primove! A me se Polsko po tvém vyprávění docela zalíbilo, asi na plánuji nějaký výlet! Díky. A krásne narozeniny😘

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Luci. Já szukala Tomasze Forda v Douglasu a nevyszukala :)

      Vymazat
  3. Polsko je krásná, turisty neobjevená země....Článek je, jako vždy, hezký a výstižný. Pokud máš chuť, podívej se, kde jsem trávila pár dnů v dubnu já...O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
  4. Priznam sa, ze som clanok nestihla citat, mam to v plane zajtra, teraz som tu len zaskocila popriat vsetko dobre k narodeninam - Tebe i sebe :-). Tento blog mam rada a symaptie sa este prehlbili po zisteni, ze mame spolocny den narodenin...
    Tak si to obe uzime a dakujem za prijemne citanie!

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, krasne jsi to sepsala. Jedine s cim si dovolim nesouhlasit je vyber peciva, ktery je v bezne pekarne asi 3x vetsi nez u nas, pravda vsak je, ze klasicky rohlik tady nepotkas:-) A souhlasim s tim, ze Cesi jsou mnohem lepe vnimani Polaky nez Polaci Cechy. Pokud mas chut objevovat dale Polsko rozhodne doporucuji Krakow, Mazury (to jsou jezera, nadherna priroda) no a more na severu��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pekárny nemám zmáknuté, vycházela jsem z restauračních a hotelových nabídek. Přeci jen jsme byli kraťoučce. Příště Krakov!

      Vymazat
  6. Ja som sa nikdy do Poľska nedostala, s výnimkou návštevy jedného pohraničného trhu a to sa nepočíta :(. V každom prípade mesto vyzerá prenádherne, najmä všetky tie farebné budovy vedľa seba.
    A tej kozmetiky ! Závidím, v dobrom :).
    A dodatočne, ja ako zábudlivec a pár dní nesledujúc Instagram, všetko najlepšie k tým 18+ narodeninám !

    OdpovědětVymazat
  7. Moc pěkné! Do té Wroclawi se těším jeste víc!

    OdpovědětVymazat