čtvrtek 26. května 2016

Tzv. negativismus na sociálních sítích? (Aneb máme takové čtenáře a sledovatele, jaké si zasloužíme? )

Ahoj kamarádi! 

Dovolte mi dnes krátkou úvahu na téma virtuálního negativismu, ačkoli si (pochopitelně subjektivně) myslím, že některými mými služebně staršími kolegyněmi blogerkami všeobecně užívaný výraz "negativismus" je do jisté míry zkratka obsahově nevystihující situaci v celé šíři.

Mám pocit, že výraz negativismus je nadužíván pro prakticky jakýkoli nesluníčkový či nesouhlasný komentář,  připomínku, vzkaz. A výraz hater je ztotožňován s takřka jakoukoli osobou, která nesluníčkuje, nepochlebuje, nelichotí a vyjadřuje opačný názor. 

Přijde mi, že  se stírá rozdíl mezi sprostým nevychovaným mrňavým spratečkem a kýmkoli, kdo se ve veřejném prostoru vyjádří jinak, než by daný bloger/youtuber chtěl číst.

Myslím, že to není dobře. 

Stejně tak se zprofanovalo sousloví "konstruktivní kritika".
U prohlášení blogerů/youtuberů: "Konstruktivní kritiku přijmu" mám dojem, že jde o zaklínadlo mající za cíl ukázat, že je ten který bloger/youtuber vyspělý a vyrovnaný, ačkoli je nakonec pojem "konstruktivní kritika" nenaplněn.
Neexistuje totiž žádná jeho definice a každý má své hranice nastaveny jinak.  Přesto mám pocit, že  spousta lidí trpí alergií na cizí a jiný názor

Nejsem a nebudu youtuber, tudíž nejsem v pozici a v kůži natáčejících. Z pohledu prostého diváka je mi jasné, že na YT je více magorů a nevychovanců než na blozích a IG či FB.

Nejspíš je to dáno tím, že obecně YT má mnohem větší sledovanost než písemná sdělení, protože jednodušší a pohodlnější je tupě čučet či poslouchat kulisu než se soustředit na text. 

A taky se mi zdá, že YT je poslední dobou rejdištěm nikoli mladých, ale malých.
Prostě znuděných děcek, která namísto aby šla čutat ven do meruny či skákat přes švihadlo nebo na zpěv nebo se učila  atd., zírají na videa, jimž mnohdy nemají ani šanci porozumět.  Což je poznat i z gramatických chyb  (viz namátkou: "To urban dykej vipadá dobře" a podobné perly).

V  tomto jsou na vině bezpochyby rodiče. Jenže pokud se matka s otcem svalí k dementním seriálům v TV, děcka se bezduše svalí k YT. Příklad táhne
Z nedostatku smysluplné činnosti a mozkového rozvoje vzniká potřeba nějakým způsobem se zapojit,  si myslím. 
Ti človíčci chtějí reakci, proto jdou do akce, aby měli vůbec nějakou náplň.
A notabene "negativismus" v psychologickém významu je jedním z efektů dospívání - mlaďoši prostě mají objektivní potřebu se vymezit.

Ze všech těchto důvodů bych nebrala ty (mnohdy lidsky nepříjemné) výlevy tak vážně.

Samozřejmě ve virtuálním prostoru se pohybuje i množství psychopatů a rovněž  i rejpalů ze své povahy.
Nikde ale není dána povinnost na takové lidi reagovat,  vysvětlovat, když o vysvětlení beztak nestojí. Chápu, že občas rupnou nervy  (znám to) a zbytečně se člověk nechá vtáhnout do debaty, která nemá smysl. 

Nemyslím si ale,  že  ti, kteří vyjádří jiný názor  (bez nadávek a zesměšňování), automaticky závidí či tzv.mají vlastní život na nic.  To je taky takové klišé.
A svým způsobem alibi z důvodu neschopnosti/neochoty přijmout rozdílný pohled na věc, jakkoli je nedůležitá a někdy až plytká.

Další oblastí jsou "zásahy do soukromí".
Virtuální prostor je veřejný a musí se počítat s tím, že pokud lidé sledují něčí tvorbu, logicky je zajímá i autor, jeho život, práce, vztahy.
Ano, častokrát jsou dotazy neomalené a nevkusné, nicméně pokud někdo např. točí vlogy ze svého života, ukazuje bydliště, děti atd., měl by počítat s doplňujícími dotazy.
Zvlášť,  když sám sledovatele vyzývá ke kladení otázek  (nejen na Asku).
Má však nezadatelné právo na otázky neodpovídat, ignorovat je,  případně sdělit, že některý okruh pokládá za nepřípustný.
Byť je platforma veřejná, finální podobu a obsah profilu určuje jeho majitel

Z logiky věci - čím více sledovatelů, tím větší pravděpodobnost vlezlých nesoudných lidí.  Taková daň za počet. Nicméně v případě potřeby lze vždy vytáhnout červenou kartu ve formě blokačního tlačítka. 

Mnohdy mám pocit, že "jaký pán,  takový kmán". Tedy že sledovatelské portfolio je odrazem autora samého
Podobní lidé k sobě tíhnou. Pokud někdo dělá sviňárny a zákulisní čachry, bude se mu to vracet. 

Ze své zkušenosti mohu říct, že největší "problémy" dělají  (původně největší) pochlebovači. Je to jak přes kopírák.
Nejdříve až nekritické zbožňování a uctívání jak modly -  a pokud se nesdílí takový způsob komunikace, otočí se to a z modly je najednou persona non grata.
Zajímavý sociologický jev, proto jsem nejspíš tak relativně často blokována. Ale já nesnáším vlezdoprdelismus a dětinské pomluvy.  To ze zásady neopětuji.
A pokud se něco takového objeví, dotyčný přestává být součástí mého světa, byť třeba jen virtuálního, a mažu já.
Jsem si vědoma, že budím respekt, možná až určitý strach, proto si spousta lidí přímo ke mně nic netroufne - o co zbabělejší pak je,  když si takoví lidé dovolují k mým čtenářům. To pak blokuji s gustem.  V průběhu mého působení na IG jsem toto zažila několikrát, scénář je předvídatelný.  Tudíž zdarec, čau, nechci,  protože nepotřebuji. 

Sociální sítě,  pokud nejsou zdrojem obživy, by měly být místem relaxace a inspirace.  Nikoli místem frustrace a kurníkové konspirace.

Velmi děkuji Vám,  mým vyspělým čtenářům (bez ohledu na věk). Nemusím vůbec diskuzi moderovat ani schvalovat komentáře.  

Jak vidíte "zaklínadlo negativismem"? Ráda si počtu, jako vždy. 

Děkuji, že mě čtete.

Konec hlášení.
Pusu teta

41 komentářů:

  1. Opět výborný článek! Někdy si říkám, jak to mají ty ytberky těžké, pořád se jich někdo na něco ptá a útočí na ně. Spíše mi to už přijde úsměvné. I když zlehcovat to samozřejmě nechci

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj teto, ty nikdy nezklameš.-) Upřímně, když v posledních dnech procházím příspěvky na IG a vidím, co se řeší, vůbec mě nepřekvapuje, že reaguješ příspěvkem. A ne ledajakým, ale jako vždy jasným, úderným, konkrétním. Nechci se trapně opakovat, že souhlasím do puntíku, ale jinak to zatím u tebe nejde, myšlenkové pochody a názory mám velmi podobné. Přemýšlela jsem dokonce, že si budu na IG záměrně vybírat už jen příspěvky, které na první pohled vypadají kosmeticky a neškodně, ale i tam jsem zjistila, že se to někdy zvrhne a mě to pak "vcucne" do pročítání dalšího a nejen, že strávím plno času, který se dal využít lépe, ale nakonec jsem ještě otrávená celou tou "konstruktivní kritikou, obhajováním se, útoky, ublížeností apod..". Svět není černobílý, věřím, že někdy to fakt není jednoduché a je to hodně na hraně a pak jestli fakt není lepší jít ven skákat přes to švihadlo:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Marti super! Moc dekuji ze jsi o tom napsala! Osobně jsem se s žádným negativismem na IG nesetkala ale udivuje me jedna věc- ja se totiž myslím ze pokud se někdo začne blogovat, natáčí videa na YT a t.d. Tak logicky touží po popularitě která ovsem obnáší i jisty zásah do soukromí a i nutnost aspoň jednou za čas něco ze svého soukromí pustit ven. A překvapující je pro me to jak pak se ta blogerka a youtuberka najednou cítí uražena z nějakých dotazu o soukromí, měla by přece vědet ze když bude veřejné vystupovat nevyhne se tomu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sharon, nejspíš myslíme jednu konkrétní, tuším že je to událost z počátku týdne?

      Vymazat
    2. Tuhle "kauzu" jsem neviděla. Dotyčnou delší dobu nesleduji ze zcela prozaického důvodu - subjektivně u mě ztratila na beauty věrohodnosti. Když jsem byla holkami upozorněna na "kauzu", dotyčný příspěvek už tam nebyl.

      Vymazat
    3. Jj, smazala to. Přišlo mi to trochu detinske. A takových pseudoafer je...

      Vymazat
    4. Kat Ze tu také ale děje se to poměrně regulérně. A když jsi teď napsala ze už to smazala tak se mi ta moje teorie potvrdila.

      Vymazat
    5. Bez ohledu na konkrétní kauzu si dovolím nesouhlasit – ne, opravdu nic nemusí. Hranice si nastavuje autor, ne jeho čtenáři či sledovatelé.

      Vymazat
    6. Ano, hranice jsou na autorovi. I to v článku píšu.

      Vymazat
    7. Ano, hranice jsou na autorovi. I to v článku píšu.

      Vymazat
    8. Marti, to byla reakce na Sharon - "nutnost aspoň jednou za čas něco ze svého soukromí pustit ven". Ne, není to nutnost a už vůbec ne povinnost.

      Vymazat
  4. A pak u některých mi to "odcházeni" z virtuálního světa přijde tak trochu hrané

    OdpovědětVymazat
  5. Tak zkusim poslední pokus o komentář, jestli se zase nezobrazí, budu vzteky bez sebe :)
    Já nevim no, já jsem člověk, který se nemá potřebu vyjadřovat ke všemu. Když se mi něco nelíbí, nekomentuju to. Jiná věc je, pokud se jedná o video na yt, které směřuje doslova hejtujícím stylem na jiného youtubera. To pak napíšu, že to bylo zbytečný a že se takhle snižovat dotyčný nemusel, tim to hasne. Když se mi někdo nelíbí, nesleduju ho a nečtu ho (už z principu prostě. Když se mi jeho práce nelíbí, nechci ani, aby za můj odběr měl penízky :))
    Většinou když se mi někdo líbí nebo mi je sympatický, mám tendenci odpovídat na otázky položené v textu nebo psát i komentáře na youtube, ale že bych se přetrhla, to taky zase ne. Kauzy ostatních blogerů moc nesleduju, jen co se ke mně donese skrze komentáře na instagramu. Ti, co sleduji, žádné kauzy asi nemají nebo nevim :D Tohle jde prostě mimo mě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vsak ono to preci takhle take rict plosne nejde,jasne ze kdyz se nekomu nekdo nelibi,tak na nej nebude koukat a psat 'osklive' veci,ale to ze nekoho sledujeme,neznamena ze na nem 'zboznujeme' vse od hlavy az k pate :)A tak nekdy clovek muze napsat opak...Kor kdyz se treba dany clovek pta,samozrejme vse ve vsi slusnosti :)

      Vymazat
  6. Vidim to stejne. Naprosto v kazdem bodu.
    Asi bych jen dodala,ze jsou nekdy az zbytecne prehnane reakce na kritiku kontrukzivni a dostane me odpoved-"Tak si zkus tocit ty." a nebo reakce na presvicene video-"Me se to tak libi." Tohle jsou presne reakce,ktere mi prijdou uz zbytecne.
    A uprimne musim rict, ze ze vsech tech preslazenych komentaru mi je nanic,jelikoz ty negativni neboli ALA negativni a kritiky se mazou a nebo jsou napadani fanatickymi fanynkami.
    Proto si vazim lidi co snesou jiny nazor a umi na nej slusne reagovat,napr. moje posledni zkusenost s Propadlo,kdy na ig na kritiku liceni reagovala uplne v pohode a naopak za to byla rada. Chapu,ze se to neposloucha/necte moc dobre ,ale zakon akce a reakce je dany. Stejne jako dotazy na soukromi, praci,atd.
    K nedavne veci na IG a zminene kauze,ja tam jasne napsala,co si myslim,ze ty komentare nebyly nijak zly a ze se ji to spis hodilo,odejit chtela uz davno,jen asi nevedela jak to udelat ;-) Ani nevím, ze to smazala.

    OdpovědětVymazat
  7. Článek jsem zhltla jako všechny Tvé "úvahové" během chvilky a shrnula jsi to velmi výstižně. Ale co se týká poslední osoby z české scény, která se rozhodla ukončit yt a blogové působení na základě Tebou popisovaného, tak to mi bylo líto, protože jsem na její některá videa občas mrkla, měla pro mě příjemný projev. Ikdyž si nemyslím, že příspěvek, kterým odchod oznámila, byl vhodně zvolený, vybrala si printscreen zrovna takových dvou komentářů, ze kterých by se podle mě neposrala ani nejcitlivější duše, protože bylo poznat, že to psala dvanáctiletá děcka z nudy. Pokud ten odchod nebyl založen na něčem serióznějším, tak docela klesla a bylo to asi teatrálnější než mělo být. Takže díky teto, kéž by tuto osvětu četli všichni :-)
    Karolína

    OdpovědětVymazat
  8. Dík za komentář. Jak jsem psala výše,paní jsem už delší dobu nesledovala, tudíž mi to uniklo. Když jsem se pak chtěla kouknout, příspěvek už tam nebyl. Tudíž mi nepřísluší jakýkoli koment v tomto duchu.

    OdpovědětVymazat
  9. Čaute, souhlasím s prispevatelkou Sharon- když někdo sdílí videa a fotky div ne z hajzlu, tak by se pak neměl divit, že lidi chtějí víc a víc. Konstruktivní kritikou již na nikom neplytvam, je to zbytečný a těm lidem to nic nedá. Sleduju jen pár lidí a když už něco komentuju, tak pouze když se mi něco líbí, kritiku spolknu a že umím být jízlivá ;-)

    OdpovědětVymazat
  10. Tak ono nic není černobílé, ale to si lidé většinou uvědomují, až v dospělosti. A YT sledují děti i náctiletí, kteří právě hledají jednoznačný názor na věc. Ono i ve dvaceti jsem byla tele životem nepolíbené. Teď si rozmyslím, co má smysl někam psát. Ano youtuber by měl počítat s určitou vlezlostí cizích lidí, ale pokud zjistí, že nemá povahu na to takové útoky snášet, přeci je jen na něm, jak s tím naloží a případně "kariéru" ukončí. Já také svým dětem dokola vysvětluju, co a jak se dělá, nedělá a proč. Ale pokud během jednoho dne dostanu stejný dotaz vícekrát, taky bouchnu jak papiňák. Přetlak je holt někdy sviňa;-))

    OdpovědětVymazat
  11. Je to pravda, ale zároveň mi přijde, že je to vlastně hrozný pseudoproblém, asi nejsem tak virtuálně akční, abych tím "žila", asi je to dané věkem :), není mi 13.
    Že vůbec někdo má potřebu furt někoho hejtovat, že se radši nejde proběhnout do lesa :D

    OdpovědětVymazat
  12. No ja prave dotyčnou sledovala, a rada...a prave ji jsem ty recenze celkem věřila. Takze byla tez "zaprodana"? To by me zajímalo. Jinak pokud ve videu ukazuji dítě, a to celkem často, tak je logické, ze budou nasledovat dotazy na tatínka...pokud ve videu ukazuji luxusní byt, luxusní dovolenou, tak budou nasledovat dotazy na manžela a praci...a tady youtuber muze rict STOP, nemusí na to vůbec reagovat....a nebo nic ven nepouštět...osobne bych svou dceru, ktera je shodou okolnosti stejne stara, NIKDY do videa netahala. Ja jsem však trochu konzervativní v tomto směru ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já napsala článek Nezletilci jako marketingový nástroj. Necílím teď na konkrétní děcko - můj názor je, že všechny děti mají právo na soukromí. A že vše i v budoucnu zůstane na síti. A děti k tomu nemohou nic říct a zkorigovat to. A na rovinu dodávám, že tento článek není o konkrétní osobě. Ať se to nezvrtne jinam, to nebyl smysl a účel.

      Vymazat
  13. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  14. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  15. Moudře napsáno.Snad nikdy nebude nutné, čelit stejným útokům. A nejsem jen pochlebovač, když se mi něco nelíbí a dotyčný stojí o negativní či nesouhlasný názor tak ho řeknu i nesouhlas lze říct hezky.

    OdpovědětVymazat
  16. Marti, mluvíš mi z duše. Někdy lidi zapomenou na realitu a žijou tu virtuální. Schovaní za fotkou jsou pak schopni reagovat úplně jinak, než v reálu. Mně už popravdě ty blogy/vlogy unavují, je toho moc, kvalita upadá a všude se jen řeší zákulisní čachry machry a hry. Ty jsi svá 👍👍

    OdpovědětVymazat
  17. Zdravím, napsat dnes nesouhlasný komentář zejména na některé YT účty pomalu nejde bez toho, aby člověk nebyl mazán, blokován, pomlouván vojskem fanynek. Přijde mi velmi smutné, že si dospělé ženy nechávají honit ego náctiletými děvčaty. Osobně se řídím tím, že "když nemůžeš říct nic hezkého, mlč", ale nad tím, jak jsou osočováni z hejterství ti, kteří si dovolí oponovat mi zůstavá rozum stát... B.

    OdpovědětVymazat
  18. Asi moja čeština už nie je to čo bývala, ale radšej zomriem chudobná ako blbá, a tak sa radšej pýtam: čo je to Tebou uvádzané "čutat ven do meruny" ? Vážne nemám ani len potuchy čo je to za slovný zvrat.
    Súhlasím so všetkým čo si napísala (a vážne nie som vlezdoprdelka), ale nakoľko už mám cez 40, domnievam sa, že mám aký taký nadhľad a vyzerá to, že aj pohľad na svet podobný ako ty.
    Čo ma ale niekedy vážne štve, je, že ja som nikdy nič také ako popisujete najmä v komentároch k tomuto článku nevidela. A o tej blogerke / YT tuberke, ktorú tu všetky spomínate, nič neviem. Zase mi niečo ušlo :). Bolo to dôležité ?
    Ja vo všeobecnosti keď nemôžem pochváliť, radšej sa zdržím komentára a nenapíšem nič, nemám chuť virtuálne debatovať a riešiť veci s deťmi / ženami, ktoré by teoreticky mohli byť mojimi dcérami (ak by som rodila ihneď po gymnáziu :) ).
    Idem popozerať IG či na niečo netrafím :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebylo to důležité, já to taky nesledovala a nic se nestalo :) . Čutat do meruny = slangovo: zobrať si loptu a ísť von na futbal (dúfam, že som to napísala dobre :)).

      Vymazat
    2. Všetko napísané skvele spisovnou slovenčinou !
      ĎAKUJEM za vysvetlenie :).

      Vymazat
  19. Naprosto dokonalý článek. Ja osobně jsem se s negativitou nesetkala. Jsem spíše pasivní povahy a nerada se ozývam. Stejně to nemá smysl a většinou se tím nic nevyřeší. IG jsem brala strašne vazne, ted uz je to takove volnější a hned je to taková vnitřní úleva. Jinak česká YouTube scéna to je kapitola sama pro sebe.. Skeduji asi 3 lidi pravidelně, zbytek tak náhodně. Vzdala jsem to hledat nové kanály. kdyz v kazdem 1.5 kanále je 12ti leta holcicka, která radi, co na mastnou pleť a rozsirene póry (kam ten svět spěje ) a jinak posledni, co bych chtela říct .. Ja rada pochlebuju tem lidem na IG, kteří si to zaslouží a jsou opravdu talentovani, co se tyče aplikace makeupu. To dokážu ocenit a rozhodně od těchto lidi nečekám nic nazpátek. No, toť asi vše. A ty, Marti, piš dál. Skvěle se to čte.

    OdpovědětVymazat
  20. Napsáno skvěle a do puntíku souhlasím.

    OdpovědětVymazat
  21. Ahoj,
    čítala som zaujimavy článok, v ktorom bol opisovaný presne tento problém...o tom, ako ludia na socialnych sietach, blogeri atd. si "vdaka" moznosti blokovania "neziaducich" osob a nazorov vlastne vytvaraju akesi umele prostredie, v ktorom su oblubeni, v ktorom s nimi kazdy so vsetkym suhlasi a v ktorom prakticky stracaju realny pohlad na skutocnost. Uzatvaraju sa nie len pred negativnymi, ci kritickymi poznamkami a nazormi, ale vlastne aj pred vsetkym "novym, co im samym nie je vlastne a co automaticky v prvej chvily vyhodnotia ako negativum, ci utok voci ich vlastnemu nazoru. Tym defacto nie len deformuju realitu a skutocnost ale do istej miery sa ochudobnuju. Ziadny vyvoj, ziadna moznost posunutia sa v nazoroch, zabetonovani vo vlastnej "nerealite" sa utvrdzuju vo vlastnej umelo vytvorenej "nadhodnote". Zial, su to casto prave ti ludia, ktori vlastnu hodnotu sami nevidia a preto potrebuju a umelo si vytvaraju okruh citatelov, ktori im ju ochotne, bohuzial umelo vytvaraju alebo aspon potvrdzuju.

    OdpovědětVymazat
  22. Další skvělý článek, ráda si přečtu i o něčem jiném jak o kosmetice a nad tímhle tématem jsem už delší dobu přemýšlela, takže jsem ráda, že jsem si mohla přečíst i tvůj názor a jsem ráda,že se shodneme. :)

    OdpovědětVymazat
  23. Marti, děkuji za skvělý článek.

    V internetových diskuzích trávím docela dost času a už občas nevím, zda se smát nebo brečet, když namísto argumentu na svůj názor dostanu odpověď, že jsem v podstatě stará panna s 50 kočkama, co všem okolo jen závidí. Diskuze na úrovni, vážně. A nakonec jsem ještě za slepici označena já.

    Ale ještě víc dokáže mé obočí nadzvednout příspěvek ve stylu "Jo, na internetu jsi hrdinka, v reálu by sis to nedovolila". Já nevím, jak ostatní, ale já teda nesouhlasný názor vyjadřuji dnes a denně, stejně tak musím v práci diskutovat a argumentovat pořád a neustále dokola a vše si musím obhájit. A musela jsem to dělat ve škole, na brigádách a nejvíce teď v práci.
    Jasně, argumenty typu "jo, ty závidíš" asi fungují v 15, ale mne docela děsí představa, až tato generace malých (jak je nazýváš) bude v produktivním věku a bude muset fungovat v zaměstnání. A ještě víc se děsím, že bych někoho takového měla ve svém pracovním týmu.

    OdpovědětVymazat
  24. Marti, děkuji za skvělý článek.

    V internetových diskuzích trávím docela dost času a už občas nevím, zda se smát nebo brečet, když namísto argumentu na svůj názor dostanu odpověď, že jsem v podstatě stará panna s 50 kočkama, co všem okolo jen závidí. Diskuze na úrovni, vážně. A nakonec jsem ještě za slepici označena já.

    Ale ještě víc dokáže mé obočí nadzvednout příspěvek ve stylu "Jo, na internetu jsi hrdinka, v reálu by sis to nedovolila". Já nevím, jak ostatní, ale já teda nesouhlasný názor vyjadřuji dnes a denně, stejně tak musím v práci diskutovat a argumentovat pořád a neustále dokola a vše si musím obhájit. A musela jsem to dělat ve škole, na brigádách a nejvíce teď v práci.
    Jasně, argumenty typu "jo, ty závidíš" asi fungují v 15, ale mne docela děsí představa, až tato generace malých (jak je nazýváš) bude v produktivním věku a bude muset fungovat v zaměstnání. A ještě víc se děsím, že bych někoho takového měla ve svém pracovním týmu.

    OdpovědětVymazat
  25. Ahoj, jsem ráda, že jsem normální a cítím to stejně.
    A nejsem ráda, že EU bude hate speach řešit globálně a bude mi určovat, co si smím přečíst a co již bude pro mě závadné čtení.

    OdpovědětVymazat
  26. Ahoj, jsem ráda, že jsem normální a cítím to stejně.
    A nejsem ráda, že EU bude hate speach řešit globálně a bude mi určovat, co si smím přečíst a co již bude pro mě závadné čtení.

    OdpovědětVymazat