pondělí 25. dubna 2016

Chlapci a chlapi s makeupem aneb Ztratily ženy výsadu šminkového revíru?

Ahoj kamarádi! 

Čím dál častěji vídám (hlavně na Instagramu) muže s full face makeupem, a to včetně konturování i rozjasňování. A tak mě napadlo sepsat tuto úvahu.

Předesílám, že nikomu neberu právo svobodné volby, ať už se jedná třeba o "neobvyklou" barvu vlasů či střih, o tetování, x náušnic, piercing či typ, intenzitu a provedení makeupu.  I když se mi spousta z toho nelíbí, respektuji, že někomu jinému ano.  Každý to máme esteticky nastaveno jinak.

Koneckonců muži s makeupem - to není žádná novinka. 

Např.již v osmdesátých letech měl zpěvák Boy George na tváři kompletku. Chlapci z Modern Talking zhusta prezentovali lesk na rty a linku na waterline.  (V tomto duchu nemám na mysli třeba skupinu Kiss či The Cure, tam to na mě působilo spíše tak, že malůvky na obličeji jsou součástí kostýmů na jeviště, nikoli zkrášlující pomůcka).
U nás se omítkoval například Petr Kotvald. 

Nemám ambice se pouštět do nějaké genderové studie :), nicméně musím říct, že mě vzrůstající počet šminkujících se mužů poněkud překvapuje.

Nedokážu odhadnout, zda je to momentální móda, která pomine, či se to stane běžnou součástí let následujích (kosmetické firmy by jistě zajásaly,  to je neprobádaná cílovka a potenciál, panečku:)).

Jsem si vědoma, že se rozdíly mezi pohlavími stírají.
Před několika desetiletími by nebylo společensky přijatelné, aby šly například ženy samy na pivo. Nebo na fotbalový stadion.  Na druhou stranu byla nemyslitelná třeba účast otce při porodu, o muži na rodičovské dovolené nemluvě. 

Jenže - opravdu všechny kategorie lidského konání patří oběma pohlavím?  
Já si to nemyslím.  Obecně mám za to, že se poměrně dost vytrácí mužnost v tom dobře míněném autoritativním slova smyslu.  Jedna šminka na tom jaro nedělá (to je v hlavě, ne na obličeji), ale...

Z mého subjektivního ohledu šminky chlapům prostě nesluší

Mám ráda, když je chlap upraven a voní.  Nalepené řasy a gelové nehty k tomu nepotřebuji. O strobingu a contouringu nemluvě. 

Potřebuji vidět ostré chlapské rysy, které nechci ztratit utopené v nánosech líčidla.

Potřebuji vědět, že chlapům rostou vousy a nechci je vidět více či méně špatně zamaskované pod pokličkou vysoce krycího makeupu. 

Nechci vidět na chlapech detailně vykreslené obočí ostře geometrického tvaru  (ale to se mi nelíbí ani na ženách).

Metalické stíny?  Proč? 

A rtěnka?  Ta na mě na mužských rtech působí až směšně.

Pokud je muž Makeup Artist, tak chápu, že  vyzkoušet produkty na vlastní tváři patří vlastně ke "stavovské povinnosti", aby dotyčný věděl, jak se výrobky chovají a co může očekávat, bude-li jimi líčit jiné.  A jsem si vědoma, že mužští MUA jsou mnohdy lepší a kreativnější než jejich ženské protějšky  (taková obdoba vaření guláše - chlapi ho mají mnohdy rovněž lepší). 
To je ale zaměstnání.

V běžném životě si myslím, že makeup na tváři muže není třeba a jsem mnohem radši, když chlap působí drsněji i za cenu určitých nedokonalostí, neboť si myslím, že chlapa chlapem dělá charisma, jiskra v oku a inteligence - a to žádná šminka nevyrobí.

Tudíž tomuto trendu nerozumím a neoslovuje mě. Líbí se mi muži.  Nikoli figuríny. 

A jak to vidíte Vy? Myslíte, že se k chlapům šminky hodí? A že padl zvyk, že makeup patří jen na tváře žen a dívek? Oslovuje Vás  to nebo Vás to odpuzuje či je Vám to zcela jedno? 
Ráda si počtu, jako vždy. 

Děkuji, že mě čtete.

Konec hlášení.
Pusu teta 

30 komentářů:

  1. Zajímavá myšlenka, také chápu, že třeba makeup artisti chtějí produkty zkoušet na sobě, ale asi to nemění nic na tom, že rudá (i jakákoliv jiná) rtěnka a několika denní strniště na mě působí zvláštně a jako velmi nepříjemný kontrast. Protože přece je jen málo ženštější věcí, než plné rudé/růžové/fialové rty... Konturování aj. mi zase tolik nevadí (nebo ne víc než přehnané konturování na ženách).
    Doufám, že se to standardem nestane, ale vzhledem k tomu, že značná část mužské populace má u nás problémy i s použitím antiperspirantu, asi bych se plošného šíření nebála. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naštěstí v mém okolí jsou už všichni nadeodorantovaní:). Až na bezpečáky v Sephoře.

      Vymazat
  2. Také jsem názoru, at´ si každý nosí, co se mu líbí. Ale mám zkušenost, že jsem se jendou nechala malovat od artisty v jedné parfumerii a já prostě musela mít pořád zavřené oči. Nešlo to, udusila bych se smíchy. Přijde mi, že to na pánech vypadá směšně.

    OdpovědětVymazat
  3. zrovna nedávno jsem nad tím přemýšlela, co se to děje, že maj chlapi potřebu na sebe patlat mnohdy víc kosmetiky než ženské. Mně osobně je to až odporný. Nechci je odsuzovat, každej žijeme podle svýho nejlepšího vědomí a svědomí, ale nevidím důvod toho PROČ. Chlapi jsou s trochou péče o svůj zevnějšek nádherný, já bych doma jako ženská zmalovanou figurínu nechtěla...Recese fajn, ale čeho je moc, toho je příliš...:-)

    OdpovědětVymazat
  4. To je zase téma:-):-):-) palec nahoru, souhlas do puntíku... možná je to tím, že také patřím ke "zralejší" generaci, ale mám stejný názor jako Ty. Neříkám, že o sebe nemají chlapi pečovat, ale rozhodně je mi sympatičtější typ "dřevorubec" (použití sprcháče, zubní pasty a deodorantu beru jako samozřejmost), než chlapík, na kterém je na první pohled patrné, že tráví v koupelně a před zrcadlem více času než většina žen.... ale tak doba si nese své. Mimochodem - v pravěku jsem Modern Talking měla ráda a Thomas Anders se mi moc líbil, i když popravdě jsem asi nejvíc obdivovala jeho vlasy, zrovna v té době jsem takové taky chtěla:-):-):-)

    OdpovědětVymazat
  5. Skvely clanek :-) mam na to stejny nazor...nijak me to nepoburuje,ale nelibi se mi to.takovy Many Mua je treba hezky chlap bez tun makeupu,oproti tomu Jeffree Star mi prijde jak figurina :-/ ale ve finale at si kazdy nosi co chce,lici se kdo chce...me osobne se to nelibi,neberu je jako inspiraci.a vecer jsem rada s pritelem co do do vousu nanese olej aby byli leskle,a ne ze si odlici rtenku a sunda umele rasy :-D

    OdpovědětVymazat
  6. Milá Marti, nikdy jsem se k tomuto tématu nevyjadřovala. Nemám tendenci lidem kafrat do jejich cítění. Nicméně teď mám nějakou zvrácenou potřebu to okomentovat. Zdá se mi, že čím věcí se v poslední době 'může', tím věcí se využívá a zkouší, prostě jen tak, že to jde. Pamatuju si, že za dob mé puberty moje oblíbené metalové kapely mívaly černě orámované oči a havraní vlasy a přišlo mi to sexy. Teď už zase tak moc ne. Každopádně bezbarvou nebo dejme tomu i černou řasenku a třeba i tu linku bych byla ještě ochotná tolerovat. Co ale nechápu je makeup, tvářenka nebo zmiňované konturování. A rtěnka? Ne, ne, ne a zas ne! Chlapi by se o sebe určitě v jisté míře měli starat, ale aby měli více šminek a v koupelně strávili více času než já? To bych asi nezvládla.

    OdpovědětVymazat
  7. Vsetci sa snazia vyjadrovat politicky korektne a len aby nikoho neurazili... Myslim, ze muz ma byt muzom - cisty, samozrejme, ale muz - neviem si celkom dobre predstavit, charakterneho, zasadoveho, silneho, muza ktory si cti zenu a pritom sa s nou deli o nocny stolik s licidlami. Viem ze riskujem, ze sa tu do mna niekto pusti, ale nech... V tomto politicky korektna byt nemozem.

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj krásná teto!Šminky na chlapech jediné jako součást nějaké show, např. mě fascinuje travesti. Rovněž dokážu pochopit, když má mladý chlapec problémy s pletí a použije nějaké krytí, sama jsem takto, pred 100 lety, upravila svyho kluka před maturitním plesem. Nikdo nic nepoznal a on byl velice spokojenej ;-)

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj krásná teto!Šminky na chlapech jediné jako součást nějaké show, např. mě fascinuje travesti. Rovněž dokážu pochopit, když má mladý chlapec problémy s pletí a použije nějaké krytí, sama jsem takto, pred 100 lety, upravila svyho kluka před maturitním plesem. Nikdo nic nepoznal a on byl velice spokojenej ;-)

    OdpovědětVymazat
  10. Já se přiznám, že jakýkoliv mu se mi na chlapech vůbec nelíbí a nechápu to. U US youtuberů to ještě beru, jako součást pózy a stylizace, ale stále se mi to nelíbí. Nebojím se politicky nekorektně říct, že je to prostě hnusný. Nemám potřebu to někomu říkat, ani na internetu ani v reálu. Ať si každý dělá co chce. Já mám tenhle názor.

    OdpovědětVymazat
  11. Jasně, že se mi to nelíbí. Hernajs, vždyť ti chlapi nám vzali už skoro všechno, tak ať nám nechají aspoň šminky :-)
    A teď vážně. Je tady aspoň jedna, která by vedle sebe chtěla mít chlapa - dá se pak vůbec chlapem titulovat?-s makeupem, stíny či rtěnkou, kterou je sama namalovaná? Já bych se styděla....možná jsem konzervativní, vlastně ne možná, jsem konzervativní a hotovo :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Říká se, že muži soudí ženy podle zraku, ženy muže podle sluchu - proto se ženy malují a muži lžou. Ale doba se mění, dnes už není žádné faux pas pozvat chlapa na rande nebo ho dokonce požádat o ruku. Už se nepředpokládá, že žena bude pasivně sedět a čekat, až její vzhled někoho zaujme. A stejně jako se začínají objevovat "aktivní" typy žen, začínají se objevovat "pasivní" typy mužů, kteří místo na charisma spoléhají na svůj vzhled. A to ne pouze v líčení (pro mě trochu novinka), ale stále častěji v oblékání. Ale která z nás by chtěla chlapa, který bude zkrášlený tiše sedět v koutku a čekat, až si pro něj nějaká žena přijde? Některá možná ano, já rozhodně ne. Chlap má být chlap.

    Hezký den a díky za možnost vyjádřit svůj názor a za rozšířování obzorů nejen kosmeticky :)

    OdpovědětVymazat
  13. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  14. Myslím, ze všem normálním ženám toužícím po testosteronu se chlap s makeupem líbit asi nebude...

    OdpovědětVymazat
  15. Mne sa na muzoch paci testosteron. A nechapem preco by mal niekto prekryvat jeho prejavy, kamuflovat alebo inak potlacat. To akoby si kohut vytrhal chvost. Myslim, ze ta polarita, ten protipol....vsetko to, co muz ma a ja nie, ma na nom najviac laka a pritahuje. A predpokladam, ze to plati aj naopak.

    OdpovědětVymazat
  16. Já bych řekla, že většina mužů na IG a Youtube, kteří nosí "full face makeup" uvažují spíše jako ženy, a proto pro ně makeup není nic divného. Je jasné, že ženu nebude přitahovat chlap s rtěnkou nebo rozjasňovačem.. Přece jenom, jim se ženy také (většinou) nelíbí a nepřitahují je :). Podle mě je fajn, že už se tolik neřeší, co by měl dělat/nosit muž, a co žena. Každý je jiný, a jen proto, že se někdo narodil jako muž přece neznamená, že by neměl nosit makeup :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Konečně názor blízký tomu mému :) všechny tady píšou, jak by takového chlapa doma nechtěly...jenže zrovna ti, kteří nosí make-up, by doma nechtěli ženskou :D v drtivé většině jsou to homosexuálové a mluví o sobě jako o ženě :)

      Vymazat
  17. Souhlas. Nikomu nechci brát možnost volby,sebevyjádření. Ale můj názor je - čistí, upravení, rozumně navonění muži ANO, namalování muži NE. Samozřejmě jsou výjimky, například u akné a podobně. A jinak snad jen na jevišti...

    OdpovědětVymazat
  18. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  19. Já jsem teprve nedávno objevila Jeffrey Star a jemu podobné muže. A prostě nemůžu si pomoct jestli to nejsou transsexuálové? V takovém případě pak nechápu, že nejdou i na operaci s zůstávají na půli cesty. Přijde mi to tak trochu jako výsměch nám ženám, vzhledem k jejich přehnaným hláškám, napodobování (nebo spíš parodování) chování, gest atd. Možná pro někoho nemám dostatečně otevřenou mysl, ale beru to tak, že sť si každý dělá co chce, pokud tím neomezuje svobodu druhého, ale já chci doma chlapa! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeffrey Star je pro mne neznámá osoba, jen bych se trochu chtěla zastat transsexualů :-) Cesta od pocitů nejistoty, nelibosti, uvědomění si, co se se mnou děje a že je to jinak než normálně a případného rozhodnutí, že s tím něco udělám je často proces na třetinu dospělého života. Uskutečnění pak je tak složitý proces medicinský i právní, že docela chápu ty, co zůstávají, jak ty píšeš, na půl cesty. A pak se asi uchýlí k tomu, co nám ženám se tak moc nelíbí. Snaží se nám podobat... Neřekla bych, že je to výsměch, pro mne je to alespoň trošku se přiblížit ke svému snu. Hezký den.

      Vymazat
  20. tak ale našminkovaní chlapi stejně asi nebudou na ženy ne ... ;) ... ale jestli si myslí, že jsou, tak by jim to měl asi někdo vysvětlit :D

    OdpovědětVymazat
  21. Makeup na mužích neee :) Je to hrozný.

    OdpovědětVymazat
  22. Jsem tolerantní a na cizích mužích mi nevadí, setkám se s tím občas i u kolegů, ale na muži - partnerovi, bych to nesnesla :D

    OdpovědětVymazat
  23. Milá Martino,můj komentář není k článku,ale k Tvému insta...dnes po půlnoci jsem si ještě četla tvůj příspěvek,že bude insta soukromý...a já blbá panikářka ,jsem klikla na okýnko sledovat....přesto,že Tě už dávno, dávno sleduji a vymazala se ze sledovatelů...Jen jsem chtěla uvést na pravou míru,že jsem se neodhlásila z přesvědčení,ale protože jsem blbec a občas sahám na tlačítka rychleji než myslím...Moc Mě to mrzí...asi si toho ani mezi tím množstvím sledovatelů nevšimneš...ale mě to moc mrzelo...a už to nešlo vrátit.Budu alespoň sledovat Tvůj blog,protože Tvoje postřehy jsou pro mě přínosem a věřím,že recenze které píšeš,jsou pro radost a ne pro peníze...myslím,že to jde hodně poznat...Umíš prostě na plno říct,tohle je fajn toto ne,bez ošlapávání okolo...Věřím,že nepřestaneš a dál nám budeš předávat svoje nemalé zkušenosti...Díky Tobě jsem si už koupila spoustu skvělých produktů..Ikdyž nemůže člověk počítat,že vše bude na stopro sedět,protože některé výrobky jsou dost individuální...Třeba Clinique,mě nikdy moc nezaujal,ale jejich paletky stínů,tvářenky a rtěnky,mám jen díky Tvému doporučení a jsem moc spokojená.Samotnou by mě nikdy nenapadlo si je koupit.Těším se moc na Tvoje další články a snad v budoucnu bude zase insta přístupný.Ikdyž plně chápu Tvé rozhodnutí.I tak za vše děkuji a přeji spoustu krásných kousků do tvé sbírky.Gabča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za milá slova. Vzala jsem tě samozřejmě zpět a vše uvidíš.

      Vymazat
    2. Moc děkuji,těším se na další skvělé recenze.Gabča

      Vymazat
  24. Své partnery jsem naučila akorát víc pečovat o obočí, aby nebylo moc zarostlé a nebo srostlé a chloupky v nose, na to jsem háklivá. A nesnesou když je muž celý oholený, když saunu na chlapa bez chlupů, tak mě otřepe:-D :-D O antiperpirantech a deodorantech snad není třeba debatovat, s přibývajícími teplotami jde poznat, ze i mladší muži je nepoužívají, ale chybu vidím hlavně ve výchově, myslím si, ze používání těchto produktu patří k základním hygienickým návykům, stejně jako mytí rukou a čištění zubů. :-)

    OdpovědětVymazat
  25. Z pozice chlapa to zase tak moc neřeším. Ale jako na druhou stranu rozumím tomu, že to někomu může přijít divně. Ale chci říct hlavně to, že dneska už prostě mužská kosmetika není nic divného. A třeba i spodní prádlo pro muže se dělá tak, aby bylo pohodlná, ale taky příjemné na dotek. Není to sice jako krajka v Přátelích, ale rozumíme si. :-)

    OdpovědětVymazat