pondělí 25. září 2017

Recenze knihy GET THE LOUK aneb #jetonatobě

Ahoj kamarádi! 


V dnešním Knihopostu se zaměřím na knížku Lucky Dejmkové (GTL).
Lucku zajisté není třeba představovat.


Knížku #jetonatobě jsem si koupila zejména za účelem srovnání s podobně zaměřeným dílem Lucie Dolejší  (Svět podle Lu) "Průvodce krásou každé bohyně" (recenzi naleznete ZDE). 

Ač nejsem cílovka ani pro jeden z těchto literární počinů, zajímá mě to,  protože je dána zjevná souvislost s beauty sférou a mým největším  (a nejnákladnějším ;)) koníčkem - kosmetikou. 

Předesílám, že ani jeden z titulů nepokládám za knihu v pravém slova smyslu, tedy za literaturu v mém úhlu chápání. 

Zatímco počin Svět podle Lu je maximálně magazínem pro ženy v tvrdých deskách v kombinaci se snahou o laickou psychologii a motivační mentorování, počin GTL bych pro sebe označila jako sborník krátkých povídek, které ale mají jednotící prvky tvořící kompaktní celek.
To je velké plus.


Upřímně - nic závratného jsem (hlavně stran žánru) nečekala a musím uznat, že mě kniha GTL velice příjemně překvapila.


I. PLUSY


Krom toho, co jsem shora uvedla, tedy že jednotlivé pasáže, ač jsou v podstatě samostatně uzavřené, jsou s ostatními v harmonii, navazují na sebe či se prolínají, má knížka několik pozitiv. 

Plusem je lehkost psaní. Chápu, že sepsat  relativně rozsáhlý text není snadné, nicméně čtenář si porodních psacích bolestí vůbec nevšimne, text působí svěže.
U Průvodce je naopak zřetelná lopota, motání se v kruhu, rozporná tvrzení v jednotlivých pasážích. 

Vyzdvihuji rovněž pregnantní sdělení bez zbytečné omáčky.

Líbí se mi i grafické zpracování
Přehledný a čtivý font, citlivě zvolená barevnost pro oživení  (ale nikoli na úkor textu).
 



Fotografie jsou Lucčiny (vycházím z informace v knize), jsou povedené a k textu se hodí.

Oproti Průvodci je to lahoda pro oko, tam to začalo (pro mě) nevkusnou obálkou a pokračovalo fotkami nejspíš trochu šitými horkou jehlou  (v hlavě mi utkvěly bombarďáky rozprostřené do oválu na posteli jakéhosi hotelu).


II. VÝHRADY


Výhrady přeci jenom nějaké mám, respektive výhradu mám jednu a ten zbytek jsou drobné nesouhlasy.

Výhradu mám k názvu.
#jetonatobě až příliš připomíná reklamní hlášku jednoho mobilního operátora.  Pokud je dáno  v rámci psaní a publikování knihy nějaké byznys spojení či propojení, pak je to sice logické a zcela pochopitelné, ale na můj vkus okaté. A pokud ne, pak pokládám název skoro za klišé.
"Je to na tobě" v rámci kosmetiky mi prostě  přijde až moc silné (jsou to jenom šminky).
Ale to je můj subjektivně přecitlivělý názor. 

Drobné nesouhlasy:
 
Nezávisle na sobě se s Lucií shodneme, že makeup je zábava.
Ač to Lucie nepíše explicitně, pro mě je ale takové sdělení nedokončené a brané jen z úzkého úhlu pohledu.
Ano, na pravidla se vykašlete, pokud se v něčem cítíte dobře.  Ano, hrajte si a zkoušejte.
Ale: mantinely přeci jen jsou - soudnost, věk (do jisté míry), příležitost, pracovní zařazení.
Například na soud nemohu nakráčet jako vrchní velitelka unicorní roty,  stejně tak je například nevhodné vzít si do Národního divadla černou rtěnku atd.atp. Chápeme se, že.
Ačkoli mi z toho vychází, že  Lucie chtěla "postrčit" ženské plémě k omítkovací odvaze a ignoraci pocitu "co tomu řeknou lidi" (což kvituji), přeci jen musí být u skoro každé z nás nějaká autokorekce, neboť 99,99999% děvčat a žen nejsou profesionální beauty blogerky.

Nesouhlasím, že  by byla pigmetace u stínů tím určujícím hlediskem kvality  (GTL to sice takto zjednodušeně neříká, ale nějak mi to z toho leze).

Nesouhlasím s adorací UD stínů

A nemám v oblibě NYX (viz Antiwishlist I.). 

Rozšířila bych pasáže o péči o pleť.  Protože sebelepší a sebekvalitnější makeup na nezdravé či neošetřené pokožce parádu neudělá.


III. SAMOTNÝ OBSAH


Nebudu popisovat jednotlivé kapitolky, to by bylo kontraproduktivní a dlouhé.
Převážná většina obsahu se týká dekorativky (plus aplikačních pomůcek) a text je zpracován svižně a přehledně.
 


Jednotlivé kapitolky probírají různá témata - například volbu odstínu makeupu, krytí, pudrovací základy, finiš u produktů, popis kouřovek atd.atp.
 
Skin Care mohlo být víc, protože #péčejezáklad - viz bod II.
Kvituji však důraz na čištění pleti,  to se mláďatům musí opakovat pořád. 


IV. SUMA SUMÁRUM:


Srovnání s Průvodcem činím proto, že obě dámy v podstatě říkají, že kniha je pro všechny.
Zatímco u Průvodce doteď nejsem schopna identifikovat cílovou skupinu, u GTL to bude dle mého názoru zejména fanouškovská základna, což je naprosto v pořádku.
A fanouškovská základna je veliká.
 
Pokud si mladé děvče koupí GTL knihu, jeho maminka do ní může v klidu nahlížet a nebude to ani z jedné strany krok vedle.
Ano, je to koncept spíše pro mladší.
Ano, je to sumážka pro začátečníky, mírně pokročilé a ty,  které nemají úplný přehled o produktech na trhu anebo třeba o možnostech aplikace produktů.
Kosmetický maniak mého typu, zvlášť když je věkově blízký Lucčině mamince, nové info neobjeví, nicméně to není minus. 

Pokud bych měla pro zkratku volit slovní hodnocení za pomoci školní mluvy, GTL prospěla s vyznamenáním  (a zvláštní pochvalou třídní učitelky), zatímco Průvodce se o fous prodral do dalšího ročníku  (a slechy při tom trpí viditelnými odřeninami).
 
Čoveče, já snad pro GTL vytáhnu (i přes drobné výhrady a určitý rezervovaný postoj k žánru)  #tetaštempl.


Lucce gratuluji a přeji hodně spokojených čtenářů a hodně oběživa z prodeje!


Četl někdo GTL? Jaké jsou dojmy, pocity, postřehy? A  mají pro Vás obdobné knižní koncepty nějakou přidanou hodnotu? Ráda si počtu, jako vždy. 

 
Děkuji, že mě čtete. 

Konec hlášení.
Pusu teta


P.S.: Knihu jsem koupila přes eshop Megaknihy, dá se však sehnat na mnoha jiných místech. Na Megaknihách jsem nakupovala, protože jsem kolenovrt a Google mi eshop nabídl jako obchod s nejnižší cenou (v době mé objednávky).  Nakupovala jsem tam poprvé, vše proběhlo ok.

16 komentářů:

  1. Skvěle napsané. Naprosto souhlasim. Knihu mam, Lou velmi fandim, ale pripada mi, ze jsem monentalne na jeji tvorbu stará :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem nejspíš stará na jakoukoli tvorbu:))). A děkuji.

      Vymazat
    2. Nejsme staré, ale již víme, prostě víme...
      Také jsme rozumné, že? Toho času tolik není, abychom si na obličeji vytvářely něco, co nám stejně nebude slušet.

      Moc hezky sepsáno!

      Vymazat
  2. Knihu jsem koupila dceři....bo i ja si počtu. GTL sleduji nějaký ten pátek, byť nejsem vůbec cilovka. Mám ji rada, protože jako jedna z mála na blogerské scéně je konzistentní. V podstatě si jede pořád to svoje, taková sázka na jistotu. Dcera GTL zbožňuje, knihu dostane za týden, takže zatím nevim. Ale vizuálně je to moc vydařené.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, počteš si i ty. Já Lucku pravidleně nesleduji, jen tu a tam, pokud mám čas, chuť a náladu.

      Vymazat
  3. Recenzi jsem si moc ráda přečetla, knihu jsem v létě koupila k narozeninám 14ti leté dceři a ta ji přečetla jedním dechem. Moc se jí líbila a občas se k některým kapitolám vrací. Jsem ráda, že můj úsudek o cílové skupině byl správný :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To byl :). Nicméně i Ty si ji můžeš přečíst, zrelaxuješ se u toho a neutrpí ani Tvoje IQ ani estetické cítění. Což je velké plus.

      Vymazat
  4. Jsem knihomolka, ale tento žánr mě nechává chladnou. Ač obě Lucie sleduji, jejich knihy nemám potřebu vlastnit. Nicméně jsem si článek se zájmem přečetla, protože jsem o knihách mnoho načetla a tvůj názor beru jako relevantní :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Aj aj... tam je kapitola o kouřovkách? Zajímalo by mě, jak je Lucka definuje, protože podle mě nazývá kouřovkami styly líčení, které jimi vůbec nejsou. Nevím proč, ale iracionálně mě to v jejich videích leze na nervy. :D Světlé víčko a ztmavený záhyb fakt nejsou kouřovky. Ani "halo eye" nejsou kouřovky... ach jo. Ale jinak ji mám ráda. :D Knížka je podle mě vhodná pro náctileté začátečnice, kterých má plnou fanouškovskou základnu, takže kniha bude mít určitě úspěch. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pojímá to široce. Halo a tmavý koutek taky. Ale nejen.

      Vymazat
  6. Tak já se přiznám, že mne podobné knižní koncepty nechávají zcela v klidu. Lucka mi přijde ve videích afektovaná. Možná v knihovně bych do ní nakoukla, ale jako další kolenovrt vlastní finance nehodlám investovat. Eva

    OdpovědětVymazat
  7. Som zarytý knihomoľ, ale nie som cieľovou skupinou, preto svoje eurá utratím za niečo iné.
    Čo sa týka autorky, sledujem jej vlogy, považujem ich za vážne skvelé, vysvetlí to tak, že musí každý pochopiť a naučiť sa to, ale (to je ale len môj dojem) lezie mi nervy ten večný úsmev na perách, pre mňa neprirodzený.
    Prvorodená má 13, je dosť možné, že jej knihu kúpim ako prípadnú inšpiráciu do budúcnosti.

    OdpovědětVymazat