úterý 4. října 2016

Proč půjdu k volbám aneb Když nedostatky kandidátů a jejich ideí nahradí volební kalkulačka

Ahoj kamarádi! 


Dnešní úvaha do jisté míry pramení z pocitu marnosti po otevření zásilky s volebními lístky.
A to se mě letos týkají jen senátky  (pražské Krndoviště nyní do Magistrátu nevolí).

Můj volební obvod je Praha 11 (btw naprosto nelogicky.  Hostík by měl být nalepen na Prahu 10. Koneckonců tam i platím daně).


Když jsem v mrazu a vichru procinkávala klíči v rámci revolučních dnů 1989, pro mě samotnou byly svobodné volby jedním z nejstěžejnějších témat. 
A když jsem ve svém životě poprvé volila v roce 1990, brala jsem to jako politický svátek. 


Letos jsem si po náhledu na senátní kandidáty v mém volebním obvodě vzpomněla na hlášku z filmu Bony a klid  ("Harry, pojď!" "Vole, já nejdu. Nemůžu").

Po prvotním šoku jsem usoudila, že své volební právo přeci jen využiji, jakkoli nebudu při volbě moci použít srdce, mozek ani své názory a přesvědčení a budu se muset spolehnout na čistý pragmatismus a hledat u jednotlivých kandidátů jakýs takýs průnik se základními principy.

Samozřejmě jsem rovnou celou škálu vyloučila (Višňový sad se srpem a kladivem, Ne, bude furt stejně, Oranžádu a rozličné obskurnosti z čeledi Neposlušných tenisek).

Na ten chabý zbytek jsem vzala na pomoc volební kalkulačku (www.volebnikalkulacka.cz).
Dlužno podotknout, že otázky jsou v mnoha případech formulovány poměrně sugestivně (naznačující odpověď) a někde až takřka kapciózně (předstírající něco, co tak není).
I z tohoto důvodu je poměrně zavádějící odpovědět jednoduché ano nebo ne (odpovědi nevím jsem se snažila vyhnout a odpověděla tak jen jednou, u smlouvy, jejíž návrh jsem nečetla a nemohu tudíž hodnotit).


Po zodpovězení všech otázek má odpovídající ještě na výběr, zda využije možnost zaškrtnout otázky ohledně témat, které pro sebe považuje za nejpodstatnější, čímž dojde ke zpřesnění výsledku - tedy shody s jednotlivými kandidáty.  Záleží na něm, kolik otázkových oblastí vybere. 

V první fázi jsem úmyslně nezaškrtla nic. První kandidát byl se mnou ve shodě v 67%, další dva v 66%. To je málo.
Po zpřesnění mých preferencí měl první kandidát  (tentýž) o procento (jenom) vyšší shodu, na druhé místo se dostal jiný než v nezpřesněném případě a odsunul původní stříbro a bronz.
Rozklikla jsem si pak u kandidátů s nejvyšší shodou jejich odpovědi na  porovnání s mými. 

Dost mě zarazilo, jak často odpovídali nevím.
Kandiduji do Senátu a nevím?  No potěš koště.  

Dále mě zarazilo, jak kandidáti  (v daném případě zejména kandidátka - členka tzv.pravicové strany) odpovídá na některé otázky v duchu popírajícím základní myšlenkové teze strany.  Čímž jsem si poněkolikáté potvrdila, že podle stranické příslušnosti jen tak volit u nás prostě nelze.  Na okraj - k čemu jsou celé volební (a drahé) týmy, když pak kandidáti blábolí z cesty. Diletantismus.


A tak se mi stalo, že nakonec půjdu volit pána, který kandiduje s podporou tří subjektů  (už samo uskupení je nečitelné a navzájem se popírající - katolík, biomasa a Johny Depp z Karibiku, prostě na palici), protože pán odpovídal z mého úhlu pohledu nejrozumněji. I tak mě bude hooodně brnět ruka.


K volbám přesto půjdu, protože:
si pořád vážím, že  vůbec mohu jít;
-  kdybych nešla, nemám právo pindat, že  se mi něco nelíbí (kdo není účasten,  není oprávněn hodnotit ani kritizovat);
- sama pro sebe i pro generaci mého syna hodlám ukotvit zásadní demokratické principy, které se vytrácí či jsou brány jako vedlejší - a to sakra nejsou
(hele, už kleju, a to půjdu volit "třetinového" katolíka:)).


S napětím budu hledět i k výsledkům krajských voleb.
Zvláště k Jihomoravskému kraji.  Nejsem žádný politický analytik, ale tak nějak cítím - když parafrázuji staré historické heslo "U Madridu se bojuje o Prahu" na "V Jihomoravském kraji se bojuje o ČR" - že krajské volby hodně ovlivní další vývoj země i na vládní úrovni (bude dost záležet, do jaké míry vnitrostranicky oslabí Hurvajs Bohouš, protože,  co pak Ujo schvátí,  ani peklo nenavrátí. A jsem z toho poměrně neklidná. Ačkoli mám na Bobana alergii).
I proto jdu volit.  Senát je jednou z komor parlamentu, tak ať se to tu čím dál víc nekoncentruje v rukou jednoho. 


Nikomu pochopitelně nenutím své politické názory ani občanské postoje.  I o tom je demokracie - o volné soutěži politických subjektů.  A já si ji nechci nechat oslabit, tím méně vzít.


Takto smutně končí článek  pravicová volička  bez pravicové strany.  Ta tu totiž není.  Proto tu nejsou žádní pravicoví kandidáti a já se musím zkalkulačkovat do bezvědomí a hledat jehlu v kupce sena.  

Volám: "Lidé, jděte!" (k volbám :)). A i když  to eventuelně zvolíte z mého úhlu pohledu blbě, aspoň to bude výsledek Vaší aktivity.  Pak to budu respektovat. 


Děkuji, že mě čtete.

Konec hlášení.
Pusu teta

23 komentářů:

  1. Marti, kéž by nad volbami lidé více přemýšleli. Já k volbám z 80% chodím od té doby, co volit mohu. Zejména krajské volby budou pro mě zajímavé, senát by mohl být zrušen dle mého názoru... Tak snad jen, ať to dopadne :)

    OdpovědětVymazat
  2. My volby ted nemame, ale je vzdy obtizne pro koho se rozhodnout. K volbam chodim. To je samozrejme.

    Uvidime...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, z jiného soudku: recenze na makeup EL je dva články zpět :)

      Vymazat
  3. Naprosto souhlasím! Taky už jsem nucena využívat volební kalkulačku, protože srdcem, jako tenkrát, už to prostě nejde... shodu mám 75%, no, žádná velká sláva to není, ale co nadělám... brnět mě ta ruka bude...

    OdpovědětVymazat
  4. K volbám jdu, kdykoli můžu. Hlavně kvůli tomu že je to opravdu jen na mně, komu dám hlas. Letos do kraje i senátu.

    OdpovědětVymazat
  5. Viem, že voľby sú vážna vec, ale nedalo mi pri čítaní sa občas pousmiať. Tým, že politickú scénu v Čechách až tak úplne nesledujem, nevedela som si preložiť Tvoje inotaje na kandidátov a politikov. Ale dobre som sa na opise bavila.
    Až tak dobre nie pri tohtoročných parlamentných voľbách u nás, ktoré dopadli tak ako dopadli. Strana (resp. jej hlavný a najvýraznejší predstaviteľ), ktorú volil môj muž, prevrátila úplne kabát a išla do vlády tým nesprávnym SMERom, aby po pár mesiacoch bolo všetko úplne inak a už vo vláde nebola. Môj muž vytočený úplne s tým, že to boli posledné voľby, na ktorých sa zúčastnil.
    Tá "moja strana" vo vláde nie je, avšak netuším či je to výhra alebo nie.
    V každom prípade, tak ako u Vás, si ja ako pravicová volička nemám z čoho vybrať a volím z núdze cnosť :(.
    Chodíme voliť vždy aj s deťmi, aj do volebnej miestnosti, rozprávame sa o tom, tak to už teraz, aj napriek neúspechom, nemôžeme vzdať a nechodiť. Moje deti by ma zožrali zaživa :).

    OdpovědětVymazat
  6. K volbám chodím, abych mohla pindat :-) Článek mě pobavil, nejvíce Hurvaj Bohouš a Pirát z Karibiku :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj, já chodím vždy a je to pro mě svátek, i přes obcasnou mizérii kandidátů i stran (máme oboje). Nerozumím lidem, kteří nevolí... A jako ty jsem zvědavá, jak se pochlapí Moraváci, jsem optimista, protože jestli to H ustojí, tak si možná nic lepšího nezasloužíme... 🤔

    OdpovědětVymazat
  8. Hezký článek, já teď nevolím, ale muž se angažuje :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to muži přeji pevné nervy a hodně úspěchů.

      Vymazat
    2. Díky, on se podílí teď jen na kampani. Ovšem nervy to chce, i ve funkci, do které je už zvolený :)

      Vymazat
  9. Tak to jsem sama zvědavá jak to dopadne u nás v Jihomoravském kraji. Budu muset zkusit tu kalkulačku, po přečtení volebních lístků co mi přistály ve schránce jsem nevěděla jestli se smát nebo brečet. No k smíchu to moc není...ale volit chodím vždycky.

    OdpovědětVymazat
  10. Jojo, máš pravdu. Já sice váhala, když jsem viděla volební lístky, nakonec jsem se rozhodla až dnes, ale mám odvoleno 😉

    OdpovědětVymazat
  11. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  12. I presto,ze jsem byla pomerne dost vykolejena z nabidky,tak i presto jsem si zvolila. K volbam jsem nechodila, nikdy jsem k tomu nebyla vedena ,ale vekem jsem sama prisla na to, ze je to dulezity, protoze naslednym brblanim a nespokojenosti z vysledku si nijak nepomuzu a svou volbou jsem se aspon pokusila.

    OdpovědětVymazat